Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om alla barns rätt till fysisk aktivitet i skolan.
Nästan dagligen nås vi av larmrapporter om bristande fysisk aktivitet hos våra barn och ungdomar. En enig forskarkår pekar också på detta område som en av våra största folkhälsorisker. Den mänskliga kroppen är skapad för fysisk aktivitet. Om den inte får vara aktiv påverkas den negativt på en lång rad områden. Vi vet idag att brisande fysisk aktivitet ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, åldersdiabetes, frakturer på grund av benskörhet, belastningsskador m m. Omvänt vet vi också att regelbunden fysisk aktivitet bland annat ger ökat välbefinnande, förbättrad stresstolerans, bättre koncentrationsförmåga, ökad inlärningsförmåga m m.
Goda vanor grundläggs tidigt. Barn och ungdomar som är fysiskt aktiva fortsätter i stor utsträckning att vara det även som vuxna. Därför är det viktigt att barn redan tidigt – i skolan – lär sig nyttan av och glädjen i att röra sig regelbundet.
Regelbunden fysisk aktivitet – inte minst på skoltid – gör också att barnen klarar sig bättre i skolans teoretiska ämnen. Enligt en vetenskaplig uppföljning av ett skolprojekt i Bunkeflo i södra Malmö finns det klara skillnader mellan dem som fått mera rörelse i skolan och dem som bara haft två timmar idrott i veckan. Skillnaden är störst när det gäller skrivförmågan i svenska och rumsuppfattningen i matematik. Enligt forskaren Ingegerd Ericsson är det de barn som idag har sämst motorik som har mest att vinna på daglig fysisk aktivitet.
I regeringsförklaringen står att idrott och fysisk aktivitet för alla barn ska bli en naturlig del av skolans vardag. Den socialdemokratiska regeringen har också uttalat sig positivt till att skapa nya resurser för att idrottsrörelsen i stort ska öppna sig för fler, hålla tillbaka avgifterna, satsa mer på flickidrotten, delta i kampen mot droger och intensifiera samarbetet med skolorna.
När denna satsning väl kommer till stånd är det viktigt att den kommer alla till del. Här bör särskild hänsyn tas till de barn och ungdomar som har ett funktionshinder. Denna grupp har redan idag svårt att tillgodogöra sig den ringa fysiska aktivitet som erbjuds i skolan. Därför är det extra viktigt att dessa barn och ungdomar får möjlighet att dra nytta av den ökade fysiska aktivitet som kommer att erbjudas. Det är också viktigt att utöka samarbetet med de ideella barn- och ungdomsorganisationerna på det här området.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Helena Zakariasén (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |