Motion till riksdagen
2002/03:Ub373
av Mikael Oscarsson (kd)

Handlingsplan för arbetsro i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en handlingsplan för ordning och reda i grund- och gymnasieskolan.

Motivering

De läs- och skrivsvaga blir allt fler. Elever slutar grundskolan utan att ens vara godkända i kärnämnen. Alltför få ungdomar väljer att utbilda sig till lärare. De som varit i yrket i många år känner sig förödmjukade och slutar. Den svenska skolan är i kris. Varför? En del vill hävda att det i första hand beror på att skolan får för lite pengar, det är för stora klasser, eleverna får för lite läroböcker eller liknande. Det är säkert riktigt, men är dessa förklaringar tillräckliga? Kan det förklara varför fler lärare funderar på att säga upp sig för att de är utbrända? Förklarar det varför elever kommer hem helt slut efter en vanlig skoldag? Nej, troligen inte.

Tänk om det var så att elever i både grundskolan och gymnasium kom i tid till lektionerna, att det var tyst i klassrummet när läraren talade, att korridorerna i skolan var tomma under lektionstid och att det inte tolererades att någon utan anledning uteblev från någon lektion? Skulle eleverna då bli lika trötta efter en lång skoldag? Är det kanske rent av så att man blir mycket tröttare av att det aldrig är tyst under lektionen och av allt bråk på rasterna?

Genom att förbättra disciplinen och ordningen i skolan skapar man den miljö, där lärande kan ske. Disciplin låter både gammaldags och negativt för många. Men vad jag menar är ordning och reda. Att det är lugnt i klassrummen och att läraren har kontrollen. Då tror jag också att det blir lättare för elever att trivas. Genom att förbättra disciplinen gör man det också lättare för läraren att göra det han eller hon förhoppningsvis är bra på, nämligen att lära ut. Den tid som nu läggs på tjatande med stökiga elever om mobiltelefoner, kläder och för sena ankomster kan istället läggas på undervisning.

Det krävs olika typer av åtgärder. En sak är att ge betyg i ordning och uppförande. En annan är att tillåta läraren att vid behov låta elever få ”kvarsittning”. En tredje är att involvera föräldrar mer genom att skriva ett kontrakt mellan lärare, föräldrar och elev, där det klart framgår vem som ansvarar för vad. Mycket av det ovanstående är självklarheter, men tyvärr fungerar det inte så bra på många skolor. Därför bör regeringen ges till känna att en nationell handlingsplan för ordning och reda i skolan bör utarbetas.

Stockholm den 21 oktober 2002

Mikael Oscarsson (kd)