Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konsumentkunskap i gymnasieskolan.
I direktiven till kommittén om gymnasieskolans framtida utformning talas om gymnasieskolans fyrfaldiga syfte.
Personlig utveckling
Ett demokratiskt samhälle
Ett utvecklande arbetsliv
Ett livslångt lärande
Det är nödvändigt att vara motiverad och att kunna knyta de nya erfarenheterna till de gamla för att lärande över huvud taget skall ske. Den väg för att nå detta som utbildningsfilosofen John Dewey förespråkade var att undervisningen skulle ta utgångspunkt i det livsnödvändiga, det som är närmast människan och som knyter samman människa och natur. Med andra ord – en utgångspunkt i de verksamheter som är nödvändiga för att skapa ett hem, för att individen skall överleva och leva ett gott liv tillsammans med andra. De verksamhetsområden som han förespråkade var arbete i trä och metall, vävnad, sömnad och matlagning. Det var vid 1900-talets början livsuppehållande verksamheter. I dag har samhället förändrats. De kunskaper som behövs inom dessa områden har till stor del övergått till produktion. I dag krävs kunskaper för att vara konsument, dvs. att kunna göra en mängd val. Dessa val förutsätter kunskap om allt från material, tillverkning, sammansättning av mat och måltider till kunskaper om vilka konsekvenserna blir för mig själv, andra, samhälle och naturen.
Att utbildas till konsument handlar om att lära sig något om handlingsmöjligheter och om att kunna göra val, t.ex. etiska och ekonomiska val. För att lära sig något om handlingsmöjligheter måste eleverna pröva på att handla. Det är huvudidén i hem- och konsumentkunskap, och därför har detta en betydelsefull roll att spela även i gymnasieskolan.
Att vara konsument är komplext och allt svårare i tider av ökad och alltmer sofistikerad påverkan t.ex. i form av reklam och en obegränsad ström av information. I hem- och konsumentkunskap arbetar eleverna med problem ur det dagliga livet, och konsekvenserna av gjorda val upplevs konkret.
Dessa komplexa områden bör därför inkluderas i gymnasieskolan. Genom att utgöra en erfarenhetsbas bidrar de till att undervisningen upplevs som relevant och eleverna motiveras att lära. Införandet av hem- och konsumentkunskap i gymnasieskolan skulle kunna innebära en ökad motivation bland eleverna. När eleverna är äldre och ett liv utanför föräldrahemmet finns inom räckhåll, upplevs ämnet som intressant och viktigt.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Marianne Carlström (s) |
Kerstin Andersson (s) |