Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tilldelning av rätten att utfärda doktorsexamina inom vetenskapsområdet humaniora-samhällsvetenskap.
Det utbildningspolitiska landskapet har med tillkomsten av vetenskapsområden förändrats. Flera medelstora högskolor har fått examinationsrätt inom vetenskapsområden, men rättigheterna för Högskolan i Jönköping står kvar vid enskilda samhällsvetenskapliga ämnen som högskolan tilldelades examinationsrätt för redan 1995.
Högskolan i Jönköping väntar otåligt på regeringens beslut att följa Högskoleverkets beslut från maj 2001 i vilket verket föreslår att Högskolan i Jönköping ges doktorsexamensrätt inom vetenskapsområdet humaniora-samhällsvetenskap.
Högskoleverkets rekommendationer brukar följas av beslut från regeringens sida, då Högskoleverket gör en kvalitetsmässig bedömning.
Högskolan i Jönköping har inte ambitionen att bli ett nytt universitet men har som mål att vid de fyra fackhögskolorna bedriva utbildning, såväl grundutbildning som forskarutbildning och forskning inom utvalda fokusområden.
Sedan 1995 har högskolan i enlighet med det långsiktiga ramavtal som tecknades mellan svenska staten och högskolan 1994, framgångsrikt byggt upp en fungerande forskarutbildning inom de fyra samhällsvetenskapliga ämnen för vilka högskolan fick doktorsexamensrätt 1995. Samma kapacitet som när den rätten gavs finns nu i ytterligare fyra samhällsvetenskapliga ämnen inom vilka forskarutbildning kan starta omgående. Denna uppbyggnad av kapacitet har gjorts i ramavtalets anda och i linje med en av högskolans bärande idéer för utveckling, att fokusera verksamheten inom utvalda områden med sikte på att bli nationellt ledande och internationellt erkänd. Ett exempel är entreprenörskaps- och småföretagsforskning där Sverige genom Internationella Handelshögskolan (IHH) stärkt sin position internationellt.
Förslaget i höstens budgetproposition innebär en förstärkning av statsanslaget för forskning och forskarutbildning till en ersättningsnivå som möjliggör för högskolan att utbilda doktorer i nivå med det examensmål som statsmakten satt upp.
Erfarenheten, Högskoleverkets utvärdering och ramavtalet med svenska staten visar tydligt att Högskolan i Jönköping kan förvalta den utvidgade examinationsrätten och vill sätta igång utbildningen så snart högskolan får. För det krävs ett regeringsbeslut. Därför är det av största vikt att regeringen skyndsamt fattar beslut om att tilldela Högskolan i Jönköping doktorsexamensrätt inom vetenskapsområdet humaniora-samhällsvetenskap.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Maria Larsson (kd) |
|
Margareta Sandgren (s) |
Anders Björck (m) |
Tobias Krantz (fp) |
Alice Åström (v) |
Margareta Andersson (c) |