Motion till riksdagen
2002/03:Ub331
av Mona Jönsson (mp)

Livskunskap som skolämne


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta ett nytt obligatoriskt ämne i skolan.

Inledning

Så gott som varje dag delger oss media om mobbning, våld, sexuella trakasserier, sexuella övergrepp, diskriminering m m i samhället. Dessutom finns snart inga gränser för vad vi som enskilda individer ”ska tåla”. Unga människor matas, bl.a. via Internet, med att sex inte längre är en akt som sker mellan två människor, som tycker om varandra, utan är något som man ska klara av för att vara duktig. Det är vanligt att man kallar personer med utländsk bakgrund för svartskalle och unga kvinnor för hora. Många exempel finns på att barn och ungdomar använder ord och uppträder på ett viss sätt därför att ”alla andra gör så”. Ett brett och medmänskligt perspektiv på omvärlden är viktigt om framtiden ska bli fredlig. Förståelsen och respekten för andra folk och kulturer är livsviktig. Jämställdhet mellan könen måste förankras tidigt. Som individer behöver unga människor tycka om sig själva sådana de är. Är de starka och trygga vågar de också ge av sig själva, och ett medmänskligt perspektiv på omvärlden blir då möjligt.

Därigenom uppstår positiva följdeffekter på negativa samhällsfenomen.

Våld och förnedrande trakasserier

Unga flickor/kvinnor och pojkar/män utsätts idag ofta för hot och våld. Flickor/kvinnor genom vulgära ord och förnedrande handlingar, ofta sexuella. Pojkar/unga män ofta genom hot mot varandra och genom att utsätta andra för kränkande ord och handlingar.

Vuxna människor måste alla tillsammans hjälpas åt att upplysa om vad som är rimligt att acceptera. Vi kan inte stillatigande se på vad som sker runt om oss och sedan säga att vi inte visste vad som pågick.

Stigande kostnader för sjukvården

I samhället stiger sjukskrivningstalen och köerna till sjukvården ökar. Att arbeta förebyggande är det viktigaste vi har framför oss. Vi måste se till att våra barn och ungdomar får en bra start i livet, både för deras egen skull och för landets ekonomi.

Många unga tar idag lugnande medel och medicinerar för depressioner. Detta är tecken på att allt inte står rätt till. Vi kan inte nonchalera problemen utan måste ta signalerna på största allvar.

Nytt obligatoriskt ämne i skolan

För att komma tillrätta med våld, hot, trakasserier och den allt mera utbredda sexuella förnedringen som unga idag utsätts för, kan vi införa ett nytt obligatoriskt ämne i grundskolan och ett nytt kärnämne i gymnasieskolan. Vi kan exempelvis kalla det för livskunskap och inkludera mänskliga rättigheter. Föräldrar och övriga vuxna i de ungas omgivning har givetvis också ett stort ansvar. Genom att inrätta obligatorisk undervisning, som med fördel kan ske i samtalsgrupper, kan man också komma tillrätta med de bråk och den oro som idag finns på en del skolor. Undervisningen/samtalen ska starta redan när barnen börjar grundskolan och sedan fortsätta som kärnämne under gymnasiet. Ämnet kan innehålla mat och hälsa, hur vi uppträder mot varandra, jämställdhet, diskriminering, sexualitet, mänskliga rättigheter m.m. Undervisningen bör ske i flick- resp. pojkgrupper för att deltagarna då lättare ska våga framföra sina åsikter, frågor och i övrigt delta i diskussioner. Givetvis kan man ibland, när så är lämpligt, ha gemensamma grupper. Förslag till delteman ska även kunna komma från eleverna själva. En del skolor har redan idag denna typ av utbildning/samtal. Det är viktigt att alla ungdomar i landet får tillgång till det ovan beskrivna obligatoriska ämnet.

Stockholm den 20 oktober 2002

Mona Jönsson (mp)