Motion till riksdagen
2002/03:Ub315
av Lennart Gustavsson m.fl. (v)

Nyckeltal inom elevhälsan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att införa nyckeltal inom elevhälsan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den föreslagna skolutvecklingsmyndigheten bör få direktiv att följa, initiera och verka för ökat samarbete mellan den kommunala organisationen för elevhälsa och barn- och ungdomspsykiatrin.

Bakgrund

I propositionen Hälsa, lärande och trygghet (2001/02:14) presenterades elevhälsa som ett eget verksamhetsområde där skolhälsovård, elevvård och specialpedagogiska insatser ingår. Utgångspunkten är skolans ansvar att skapa en god lärandemiljö för elevernas kunskapsutveckling och personliga utveckling samt att lärande och hälsa i stor utsträckning påverkas av samma generella faktorer. Vänsterpartiet samverkade i arbetet med propositionen och står bakom den. Vi menar att arbetet med elevhälsa i stor utsträckning ska vara förebyggande och att arbetet kräver en samverkan mellan skolans alla delar och personalgrupper. Det är för oss också en självklarhet att det ska finnas en all­sidig kompetens för detta arbete på skolan.

I propositionen gör regeringen bedömningen att kommuner och andra skolhuvudmän bör ha kompetens inom följande områden:

Vänsterpartiet delar bedömningen att dessa kompetenser är nödvändiga för att kunna arbeta med sociala, känslomässiga, inlärningsbetingade och neurologiskt betingade problem hos barn och ungdomar.

Organisationen för elevhälsan kommer att behöva formas utifrån lokala behov och förutsättningar. Det är dock viktigt att ur ett likvärdighetsperspektiv garantera alla elever rättigheten till elevhälsan och dess olika kompetenser. Vänsterpartiet menar därför att införandet av nyckeltal inom elevhälsa snarast bör utredas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

En framtida elevhälsa måste hitta nya och utvecklande samarbetsformer med barn- och ungdomspsykiatrin. Målsättningen bör vara att utifrån ett elevperspektiv kunna samverka för att tidigt kunna möta och förebygga olika former av ohälsa. Den av regeringen föreslagna skolutvecklingsmyndigheten bör som ett av sina uppdrag få ett tydligt direktiv att följa, initiera och verka för ökat samarbete mellan den kommunala organisationen för elevhälsa och barn- och ungdomspsykiatrin. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 17 oktober 2002

Lennart Gustavsson (v)

Britt-Marie Danestig (v)

Camilla Sköld Jansson (v)

Anders Wiklund (v)