Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring av reglerna för forskningsstiftelsernas kapitalförvaltning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av etiska regler för forskningsstiftelsernas kapitalplacering.
Under 1993 och 1994 bildades en rad forskningsstiftelser med de tidigare löntagarfondsmedlen som kapital. Under de följande åren ökade utdelningen från dessa stiftelser kraftigt och de kom snart att utgöra en viktig del av den svenska forskningsfinansieringen. År 2001 betalade de ut ca 1,2 miljarder kronor i anslag till universitet och högskolor vilket motsvarade 6 % av de totala forskningsanslagen. På så sätt har den totala forskningsvolymen kunnat behållas trots att statens forskningsanslag har minskat under samma tid.
Ökningen av de utbetalade medlen till forskning stagnerade dock under fjolåret och att döma av de beviljade anslagen detta år kommer pengarna från forskningsstiftelserna snart att minska. Orsaken till stiftelsernas minskande åtaganden är att deras kapital till stor del är bundet i aktier. De sjunkande kurserna på aktiemarknaden leder till att stiftelsernas kapital minskar och att avkastningen på detta kapital blir lägre. Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT) har exempelvis sett sitt kapital minska från ca 1,3 miljarder kronor till ca 900 miljoner kronor. Detta har fått till följd att flera av stiftelserna har aviserat ytterligare minskning av anslagen kommande år. Det gäller t.ex. Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) som har minskat sina anslag från 1 miljard kronor år 1999 till 600 miljoner kronor år 2002, och för år 2003 beräknar man att bevilja anslag på ca 450 miljoner kronor.
Universitet och högskolor har blivit allt mer beroende av extern forskningsfinansiering och kommer därför att tvingas skära ner på forskningen när anslagen minskar. Risken är dessutom stor att även andra externa forskningsfinansiärer kommer att minska sina insatser.
Vänsterpartiets uppfattning är att forskningens inriktning och omfattning inte ska bestämmas av dem som spekulerar på börsen. För att dessutom slippa de kraftiga fluktuationerna i forskningsanslagen bör forskningsstiftelsernas kapital placeras på annat sätt än i aktier. Stiftelsen för vård- och allergiforskning (Vårdalstiftelsen) har redan beslutat om en förändrad placeringspolicy där högst 50 % av kapitalet placeras i aktier. Som jämförelse utgjordes 68 % av kapitalet av aktier vid årsskiftet 2001/2002.
Vårdalstiftelsen har också etiska regler för sina placeringar. Placeringar får inte göras i företag som inte lever upp till vissa krav med avseende på etik och miljö, som bl.a. bygger på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen.
Sedan 1997 har regeringen möjlighet att ta initiativ till och besluta om förändringar i stiftelseförordnandena. Denna förändring av styrningen genomfördes bl.a. med motiveringen att kontrollen över stiftelsekapitalet skulle öka. Vårt förslag är att högst 50 % av forskningsstiftelsernas kapital i fortsättningen får utgöras av aktier. Detta bör regeringen ges till känna. Vi föreslår vidare att etiska regler för forskningsstiftelsernas kapitalplacering bör införas. Detta bör ges regeringen till känna.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Britt-Marie Danestig (v) |
|
Lennart Gustavsson (v) |
Camilla Sköld Jansson (v) |
Anders Wiklund (v) |