Motion till riksdagen
2002/03:Ub287
av Yvonne Andersson (kd)

Utbildningsbehovet inom fordons- och transportsektorn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning av yrkesförare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att utbilda lärare till fordons- och transportutbildningar.

Motivering

Regeringen har under de senaste årtiondena inriktat sig på förstärkningar av teoretiska utbildningar och glömt bort de behov av utbildningar som finns inom de mer praktiska yrkesverksamheterna. En bransch som på ett påtagligt sätt har åsidosatts är fordons- och transportsektorn. Stora behov av utbildad arbetskraft finns, men utbildningarna är få och tillgången på behöriga lärare till utbildningarna dålig.

Det finns ingen utbildning av trafiklärare på tunga fordon. Alla idag verksamma trafiklärare som utbildar yrkesförare för buss och lastbil med tungt släp är trafiklärare med utbildning för B-behörighet som på något sätt har skaffat sig CDE-behörighet. Detta ger personen ifråga rätt att utbilda på BCDE-nivå, men utan den nödvändiga pedagogiska och tekniska kompetensen som behövs för att vi ska få riktigt bra yrkesförare.

Mot detta kan anföras att vid examinationen upptäcker man bristerna i utbildningen. Så är det självfallet till viss mån, d.v.s. körskicklighet och formaliakunskap, lagar och dylikt testas, men det viktiga området lämplighet utbildar man inte inom, för det finns inga sådana krav. Lastsäkringssystem och beräkningar ingår inte i behörighetstesten; ekonomikörning, lossning och lastning m.m. ingår inte heller. Det vill säga det krävs mycket kunskaper, förutom den direkta körskickligheten, som måste läras in och övas för att vi skall få skickligare och säkrare yrkesförare och därmed också en säkrare trafik.

Behovet av yrkesförare för buss är ca 2 000 per år och för lastbil ca 3 000 per år enligt branschens egna beräkningar. För att klara detta behövs ca 1 200 trafiklärare med tung behörighet och för kvalitetens skull skall dessa ha en särskild utbildning efter B-trafiklärarutbildningen.

Gymnasieskolan och motsvarande utbildningar i landet behöver ca 300 trafiklärare med denna fortbildning. Trafikskolorna i landet behöver ca 300 nya trafiklärare och det behövs ca 600 upphandlade trafikutbildningar. I kombination med det stora och akuta problemet med brist på pedagogiskt och tekniskt utbildade trafiklärare, som har den ovan beskrivna tunga fordonstilläggsutbildningen, så kommer pensionsavgångarna de närmaste åren att ta drygt 30 % av de redan idag för få yrkesförarna, enligt färsk statistik från AMS. Detta sammantaget kommer att kräva mycket stora och okonventionella insatser för att vi skall klara att med god kvalitet utbilda yrkesförare i tillräcklig mängd. Det är därför av synnerligen stor betydelse att utbildningar finns för att tillgodose behovet av säker trafik och välutbildad arbetskraft. Utbildningarna måste genomföras av behöriga lärare.

Stockholm den 18 oktober 2002

Yvonne Andersson (kd)