Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevilja Högskolan i Jönköping examensrätt inom det humanistisk-samhällsvetenskapliga området.
Regeringens proposition om ”en förnyad lärarutbildning” (1999/2000:135) antogs av riksdagen den 25 oktober 2000. För närvarande håller denna nya lärarutbildning på att implementeras vid Sveriges universitet och högskolor.
En central punkt i den förnyade lärarutbildningen är utvecklingen av dess forskningsanknytning. Det handlar om lärarutbildningens anknytning till vetenskap, forskning och forskarutbildning samt hur pedagogiskt yrkesverksamma lärare skall kunna forskarutbilda sig. I detta perspektiv är det viktigt att alla universitet och högskolor som bedriver lärarutbildning ges reella möjligheter att etablera och bedriva forskarutbildning som är knuten till lärarutbildningen. Denna princip ställde sig riksdagen bakom vid beslut om en förnyad lärarutbildning.
I betänkandet Lärarutbildning i förändring (Ds 1996:16) redogörs för lärarutbildningens förhållande till den forskning som bedrivs inom universitet och högskolor. I betänkandet konstateras att för lärarutbildningen är forskningresurserna vanligtvis låsta i fakulteter – numera vetenskapsområden – som lärarutbildningen delvis står utanför. I samma betänkande konstaterades också att yrkesutövningen och de yrkesverksammas ställning i lärarutbildningen är väsentligt svagare än i andra professionsutbildningar – exempelvis läkarutbildning och tandläkarutbildning. Det finns sålunda en tradition att inom vissa yrkesområden mycket påtagligt samordna forskning och yrkesverksamhet. Lärarutbildningskommittén konstaterade i sitt slutbetänkande (SOU 1999:63) att detta med få undantag aldrig har varit fallet när det gäller lärarutbildning i förhållande till pedagogisk yrkesverksamhet.
Det är också viktigt att notera att om inte alla lärosäten som bedriver lärarutbildning har egen examensrätt för en sådan forskarutbildning, så kommer de små högskolorna att förse de stora universiteten med nyutbildade lärare.
Lärarutbildningskommittén föreslog därför ”en breddad forskningsbas för lärarutbildning och pedagogisk yrkesverksamhet. Denna forskningsbas skall ha sin utgångspunkt i förskola, skola, fritidshem, vuxenutbildning och i yrkesutbildningen för dessa verksamhetsformer” (SOU 1999:63, sid 276). Det förutsätter att alla universitet och högskolor som bedriver lärarutbildning har examensrätt för forskarutbildning som kan täcka hela detta breda fält för lärande.
Problemet är dock att inte alla lärosäten som bedriver lärarutbildning förfogar över examensrätt för forskarutbildning som är relaterad till lärarutbildningen. Detta är bland annat fallet för Högskolan i Jönköping. Högskoleverket har meddelat att Högskolan i Jönköping uppfyller villkoren och förordar att Högskolan tilldelas examensrätt inom humanistisk-samhällsvetenskapliga området.
Vi föreslår därför att riksdagen uttalar stöd för att Högskolan i Jönköping beviljas examensrätt inom humanistisk-samhällsvetenskapliga området.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Thomas Strand (s) |
Margareta Sandgren (s) |