Motion till riksdagen
2002/03:Ub259
av Yvonne Andersson (kd)

Yrkeshögskola


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om behovet av postgymnasial yrkesutbildning som inte kräver allmän högskolebehörighet.

En yrkeshögskola som likvärdigt alternativ

Den praktiska kunskapen måste värderas högre. Den kunskap som ofta är byggd på beprövad erfarenhet och tyvärr alldeles för sällan beaktas i meritförteckningar. Regeringen har i beslut efter beslut visat att enbart de som klarar högskolebehörighet ska få gå vidare i sin förkovran och utbildning. Högskolebehörighet ska också krävas på de yrkesinriktade programmen genom att elever visar prestationer inom teoretiska ämnen. För de ungdomar som har mer fallenhet och begåvning åt praktiska ämnen eller av andra skäl inte orkar tillägna sig de teoretiska kunskaper som ger högskolebehörighet finns ingen utbildning att söka till efter gymnasiet. Det är ett svek mot ungdomarna att inte ge något möjligt alternativ till den akademiska högskolan!

Elever tvingas förlänga sin skoltid – som de kanske just då är trötta på – för att nå en högskolebehörighet som de sedan inte orkar använda för högskolestudier. Det är näst intill omöjligt att få ett arbete direkt efter gymnasieutbildningen. Vilka erbjudanden har regeringen till alla dem som går ut gymnasiet utan godkända gymnasiebetyg? Vi kristdemokrater vill ge ungdomar med begåvning och intressen för specifika yrkeskunskaper en alternativ utbildningsväg. Redan i unga år ska elever få utveckla sina praktiska intressen. Många barn skulle må gott av att få ”meka” med sina händer och lära sig teoretiska kunskaper på ett alternativt sätt. Den praktiska kunskapen ska uppvärderas under hela skoltiden från grundskolan till gymnasieskolans yrkesprogram och få en fortsättning i en yrkeshögskola. Kärnämnen kan undervisas på ett sätt som knyter an till den praktiska kunskapen. Gymnasiet ska erbjuda lärlingsutbildning redan i början av utbildningen. Teoretiska och praktiska moment ska varvas och ett gesällprov ska ingå i examen. För dem som av skilda skäl inte har högskolebehörighet ska en yrkesutbildning erbjudas på en yrkeshögskola. Den ska öka kompetensen för yrket. Och för dem som önskar gå vidare till en akademisk högskoleutbildning ska det självklart finnas möjligheter.

Kristdemokraterna kan erbjuda ett utbildningssystem som möter olika elevers olika behov på ett optimalt sätt. Vi är övertygade om att alla ungdomar har förmågor som ska tas tillvara till nytta och glädje för alla. Vårt samhälle har många yrken som inte behöver en traditionell akademisk examen. De behöver istället en yrkeshögskoleexamen som garanterar en god kompetens för yrkets uppgifter. Enligt en rapport som kom i juli 2002 saknas det rekryteringsmöjligheter till ungefär 300 yrken för att vårt land inte tillhandahåller adekvat utbildning. Detta är oacceptabelt. Framtidens samhälle kan inte bestå av enbart akademiker. Att pressa in så många som möjligt i högskolan utan att ge andra alternativ är knappast ett önskvärt förfarande. Vi tror att samhället behöver olika yrkeskategorier. För oss ska det finnas plats för alla de ungdomar som vill studera på den akademiska högskolan. För dem som väljer en annan väg ska det ges plats på en yrkeshögskola. På det sättet tror vi att samhället kan förena sina behov med ungdomars önskemål. Regeringen säger nej till att möta enskilda människors behov av förkovran inom yrkeskunskaper som inte har vetenskaplig grund. De har bara en väg för alla – en akademisk högskola. Därtill säger de också nej till att erkänna den kvalificerade yrkeskompetensen som så väl behövs i samhället. Vi bejakar den.

Stockholm den 17 oktober 2002

Yvonne Andersson (kd)