Motion till riksdagen
2002/03:Ub241
av Maria Larsson (kd)

Handikappkunskap och specialpedagogik i lärarutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att specialpedagogik och handikappkunskap blir en obligatorisk del i lärarutbildningen.

Handikappkunskap och specialpedagogik för alla blivande lärare

I skolans läroplan (Lpo94) slås det fast att skolan skall gestalta och förmedla alla människors lika värde samt främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Vidare sägs att eleven i skolan skall möta respekt för sin person och sitt arbete. Utifrån bl.a. dessa formuleringar är det självklart att ingen elev får diskrimineras, vare sig på grund av funktionshinder eller något annat.

I dag går flertalet skolungdomar med ett funktionshinder i den vanliga skolan på hemorten. I Barnombudsmannens rapport till regeringen 2001 kan man utläsa att ökade lärarkunskaper om funktionshindrades behov är skriande stort. För att dessa elever ska kunna få ett bra bemötande och adekvat hjälp är det viktigt att de vuxna som finns i skolan har kunskap om bemötandefrågor men också om anpassade läromedel och hjälpmedel. Att införa handikappkunskap som obligatorisk kurs i lärarutbildningen är enligt handikapporganisationernas åsikt den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra funktionshindrade elevers situation.

Sedan hösten 2001 har vi en ny lärarutbildning. Kristdemokraterna betonade starkt vikten av specialpedagogiska kunskaper vid införandet av den nya lärarutbildningen. Detta var också intentionen i den proposition som förelades riksdagen. Dessvärre inbegrips inte specialpedagogik i basblocket på 60 poäng på alla lärarutbildningsenheter i dag.

I det specialpedagogiska blocket ska handikappkunskap vara en självklar del eftersom den förmedlar den praktiska kunskap som lärare behöver för att vara förberedda för sin yrkesroll. Såväl specialpedagogik som handikappkunskap bör ingå i lärarutbildningens basblock och därmed komma samtliga lärare till del under utbildningstiden.

Lärarutbildningen är som annan högskoleutbildning målstyrd. Målstyrningen innebär bl.a. att regeringen inte i detalj anger vad som skall ingå i en utbildning som leder till en examen, utan vilka kunskaper och färdigheter den studerande skall ha efter genomförd utbildning.

Högskoleverket har i uppdrag att systematiskt utvärdera all högskoleutbildning. I sin plan för utvärderingar anger verket att en utvärdering av den nya lärarutbildningen planeras till 2004. Verket kommer då bl.a. att bedöma om utbildningens struktur och innehåll följer vad som framförs i propositionen En förnyad lärarutbildning. Redan nu finns emellertid mycket tydliga signaler på brister i lärarutbildningen vad gäller såväl specialpedagogik som handikappkunskap. Regeringen bör genast åtgärda bristen genom att tillse att samtliga landets lärarutbildningar tillhandahåller såväl specialpedagogik som handikappkunskap inom ramen för basblocket på 60 poäng.

Stockholm den 15 oktober 2002

Maria Larsson (kd)