Motion till riksdagen
2002/03:Ub226
av Tobias Billström (m)

Inrättandet av en grundskoleexamen


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättandet av en grundskoleexamen.

2 Motivering

Andelen elever som lämnar grundskolan utan att kunna läsa, skriva och räkna har under 90-talet stadigt ökat. En förutsättning för att på ett genomgripande sätt vända denna trend ligger i att förhindra en slentrianmässig överföring av elever från en nivå till en annan.

Att ge eleven verktyg för att förverkliga sig och skapa en framtid förutsätter en kumulativ syn på kunskap. Färdigheter som inhämtas på lägre nivåer omsätts alltså i en högre nivå. Därför kan eleven inte på ett pedagogiskt rimligt vis tillgodogöra sig den högre nivån på ett tillfredsställande sätt utan förkunskaper. Idag finns det brister i det svenska skolsystemet som beror på avsaknaden av kontrollstationer under grundskoletiden, och avgörande för problematiken är den brist på skillnad som grundskolans elever uppfattar vid övergången till gymnasiet.

I flera omgångar har bland annat fackförbunden inom skolan pekat på den omfattande repetitionsverksamhet som i dag måste äga rum redan under det första året inom gymnasiet. Det finns också en uppenbar skillnad på överensstämmelse mellan betyget Godkänt på grundskolenivå och de faktiska kunskaper som eleverna har. I flera av landets kommuner underkänns fler och fler elever redan under det första året, trots att de formellt varit godkända i sina ämnen. Detta tyder på att identifieringen av elevernas kunskapsluckor fungerar dåligt.

Denna utveckling omöjliggör inte bara den enskilde elevens förutsättningar att uppfylla läroplanens mål. I förlängningen hotas också basen för hela det svenska utbildningssystemet, eftersom problemen inte bara transporteras uppåt genom skolsystemet, utan förstärks och vidgas. Elever som behandlas enligt en löpande band- princip tappar motivationen och mister tilltron till att kunna påverka sin situation. För lärarna gäller givetvis samma principer – ointresserade elever leder till oinspirerade lärare.

Därför är det av avgörande vikt att en enhetlig examen för de elever som lämnar grundskolan införs. En kunskapsprövning blir då möjlig och elever som inte har godtagbara kunskaper kan få den hjälp som är behövlig. Examen bör därför bygga på en linje av kontrollstationer från första till sista klass, där grundskoleexamen utgör kvittot på fullgjorda kunskaper.

Stockholm den 14 oktober 2002

Tobias Billström (m)