Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en fungerande form av Diploma Supplements.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta Högskoleverket från årsskiftet överta ansvaret för information och uppföljning till arbetsmarknaden om människor med utländska examina.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Högskoleverket bör få i uppdrag att upprätta en förteckning över utrikes utbildningar och deras närmaste svenska motsvarigheter.
I dagens moderna samhälle, med en ökande grad av globalisering, blir människor mindre beroende av nationsgränser. Rörligheten ökar, och det är ingen ovanlighet att människor utbildar sig i ett land för att förvärvsarbeta i ett annat.
Problem uppstår när en utländsk utbildning inte kan valideras (översättas och värderas) till det svenska systemet för utbildning. Detta hämmar rörligheten bland människor och motverkar globaliseringen. Det hindrar också effektivt invandrare från att kunna komma in i vårt samhälle och bidra med sina kunskaper. Det finns tyvärr många skrämmande exempel där högt utbildade personer måste ta lågt kvalificerade arbeten i den mån de får några arbeten över huvud taget.
I Sverige finns det många människor med utländskt ursprung som har en utbildning från en utländsk utbildningsinstitution men som således hindras att utöva sina färdigheter professionellt p.g.a. att det inte finns någon form för validering av betygen/examina.
Detta är resursslöseri av höga mått. Formerna för validering av utländska utbildningar måste ses över och göras mer flexibla och pålitliga. En fungerande form av bilaga till examensbevis, s.k. Diploma Supplements, bör införas så att utländska utbildningar om nödvändigt kan kompletteras för att bli giltiga i Sverige och stimulera rörligheten på den globala arbetsmarknaden.
En medveten satsning måste göras för att bryta detta hinder mot rörligheten. Jag föreslår därför att det uppdras åt Högskoleverket, HSV, att från årsskiftet även överta informations- och uppföljningsansvaret till arbetsmarknaden om den stora möjligheten att på ett bättre sätt ta tillvara kunskaperna hos människor med utländska examina, samt att upprätta en förteckning över utrikes utbildningar och deras närmaste svenska motsvarigheter.
Stockholm den 8 oktober 2002 |
|
Henrik Westman (m) |