Motion till riksdagen
2002/03:U300
av Agne Hansson m.fl. (c)

Internationell samverkan, utgiftsområde 5


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt följande uppställning:

Anslag (tkr) Regeringens förslag Anslagsförändring

5:7 Svenska institutet  66 818 - 5 000

5:12 Forskning till stöd för nedrustning  12 992 - 1 000

5:13 Utrikespolitiska institutet  13 490 - 2 000

5:16 Europainformationen m.m.  16 000 - 6 000

Summa för utgiftsområdet  1 284 511 - 14 000

Anslagsberäkning

Regeringen gjorde en anslagshöjning på 981 000 kr till Svenska institutet. Vi anser inte denna höjning vara motiverad, utan väljer att behålla anslaget på den nivå som regeringen aviserade i fjolårets budgetmotion.

Centerpartiet anser det vara viktigt att Sverige genom deltagande i internationella insatser aktivt ska kunna föra det internationella arbetet inom nedrustning och icke-spridningsrustningskontroll framåt. Trots detta minskar vi i vårt budgetalternativ anslagen inom posten 5:12 Forskning till stöd för nedrustning och internationell säkerhet. Anslagspostens ändamål är att tillföra regeringen teknisk och vetenskaplig sakkunskap. Vi anser att regeringen kan inhämta denna kunskap billigare. Vid en genomläsning av budgetpropositionen finner man åtskilliga anslagsposter med ändamålet att tillföra regeringen någonting.

Vi minskar även anslaget till Utrikespolitiska institutet. Dess uppgift att främja intresset för internationella frågor samt öka kunskapen om detta ämne genom forskning och information till allmänheten är viktig. Vi anser dock att den höjning regeringen anger i budgetpropositionen inte är motiverad.

Anslagsposten 5:16 Europainformation m.m. finansierar informationsverksamheten om den europeiska integrationen. Anslaget syftar även till att öka kunskaperna hos den svenska allmänheten om regeringens EU-politik och om aktuella EU-frågor. Eftersom den största delen av regeringen har lyst med sin frånvaro i EU-debatten är inte anslaget motiverat.

Vad gäller information, studier och utbyten inom Europa borde EU-kommissionen ta ett större ansvar.

Stockholm den 22 oktober 2002

Agne Hansson (c)

Maud Olofsson (c)

Kerstin Lundgren (c)

Johan Linander (c)

Viviann Gerdin (c)

Eskil Erlandsson (c)

Margareta Andersson (c)