Motion till riksdagen
2002/03:U274
av Peter Pedersen och Sermin Özürküt (v)

Världssvälten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att Sverige medverkar till att utveckla en strategi och ett handlingsprogram i syfte att uppnå målet att halvera svälten i världen fram till år 2015.

Motivering

Kampen mot svälten i världen går långsamt och beror främst på sviktande engagemang, enligt FAO-chefen Jacques Diouf (FAO = FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation). Varje år dör hela 6 miljoner barn under fem år av undernäring, ett ohyggligt högt pris för passivitet. De allra flesta av de svältande, 800 av 840 miljoner, finns i utvecklingsländerna, där befolkningsantalet växer snabbast. I Indien har visserligen andelen svältande sjunkit något till 24 % men har i absoluta tal ökat. En rad länder påvisar en minskning av antalet svältande, men i hela 47 länder, främst i Afrika, har antalet svältande ökat kraftigt.

Om bekämpningen av hunger och svält inte intensifieras så kommer det uppställda löftet att halvera svälten till 2015 i stället kanske att nås först 2050. FAO menar därför att det är helt nödvändigt att fastställa ett nytt mål för årlig minskning av antalet svältande i världen till 24 miljoner från och med nu, trots att det är 10 gånger snabbare än vad man lyckats med de senaste åtta åren.

I FAO-rapporten Situationen för livsmedelsbristen i världen 2002 fastslås att huvudorsaken till svälten fortfarande är fattigdom, men att krig, torka och översvämningar bidrar. Men de allvarliga konsekvenserna av svälten beror alltså på världssamfundets bristande engagemang och passivitet. Sverige bör därför gå i spetsen för fattigdomsbekämpning och bekämpning av världssvälten och med stor aktivitet och stort engagemang medverka till att utveckla strategin och handlingsprogrammet i syfte att uppnå målet att halvera världssvälten fram till 2015.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 22 oktober 2002

Peter Pedersen (v)

Sermin Özürküt (v)