Motion till riksdagen
2002/03:U264
av Ulla Hoffmann m.fl. (v)

Medevac


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Medevacprogrammet bör finnas kvar.

  2. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om ändring enligt vad i motionen anförs om att medel för Medevac bör ligga inom ramen för utgiftsområdet Internationellt bistånd.

Motivering

Sedan 1995 driver Flyktingmedicinskt Centrum vid Universitetssjukhuset i Linköping i samarbete med Migrationsverket den svenska delen av det medicinska biståndsprogrammet Medevac (Medical Evacuation Program). Detta är ett program som vänder sig till krigsdrabbade länder med syftet att avlasta den ofta hårt drabbade sjukvården. Inom ramen för detta medicinska program evakueras vissa patienter för medicinsk behandling till bl.a. Sverige. Dessa väljs ut med hjälp av speciellt utarbetade kriterier. Sedan 1995 har ca 100 personer från Bosnien, och sedan år 2000 även från Kosovo, behandlats framgångsrikt i Sverige.

De patienter som blir aktuella för Medevac är de med behandlingsbara diagnoser, där patienten dör om operationen inte görs och där operationen inte kan utföras i Bosnien. Patienten evakueras till Sverige för operation och återvänder sedan hem. Vid evakueringen medföljer även ett lokalt operationsteam som assisterar vid operationen för att lära sig mer.

Sedan ett par år arbetar även svenska läkarteam under kortare perioder i Bosnien, Kosovo och Palestina. I tvåveckorsperioder utför de tillsammans med lokala kollegor operationer, behandlingar och undersökningar. Det handlar om sådana fall som lokala läkare på grund av krigets följder inte själva behärskar, och därigenom överför man kunskap och erfarenheter. Syftet är att bygga upp egen operationskompetens så att man i framtiden ska slippa evakuering av patienter ända till Sverige. Läkare och sjuksköterskor följer med som medicinsk eskort under hela eller delar av behandlingen i Sverige. De kan därför ta med sig nya metoder och kunskaper hem, och därigenom kan behandlingen ibland fortsätta och avslutas i hemlandet.

Regeringens regleringsbrev har dock beviljat medel för endast ett år i taget. Det innebär att det är svårt att med långsiktighet bygga upp exempelvis kompetens i njurtransplantationer eller barnhjärtkirurgi. Vidare innebär det att när de tilldelade medlen är slut för året kan inte fler patienter evakueras, med risk för att de avlider under väntetiden. Sex barn med hjärtfel från Kosovo står nu i kö för evakuering och operation. Diagnosen är att de behöver opereras inom detta år för att inte dö. Men det finns endast medel kvar för två operationer i år.

Medevac är ett biståndsprojekt som har de ingredienser som kännetecknar ett bra bistånd. Det syftar även till att dels evakuera patienter med behandlingsbara diagnoser, dels bygga upp den medicinska kompetensen på de områden sådan saknas i biståndslandet. Det är därför av största vikt att detta projekt får finnas kvar. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Medevac finansieras årligen genom 10 miljoner kronor från Migrationsverket. Dessa medel hämtas från kontot för konventionsflyktingar inom anslaget Migrationspolitiska åtgärder 12:3 i budgeten. Medevac riskerar nu att bli utan fortsättning eftersom det finansieras av medel som är avsedda för annat. Enligt uppgift kommer Medevac att avvecklas under 2003 om inte annan finansiering kan tryggas.

För att möjliggöra långsiktighet i planeringen av evakueringsprogrammet och för att varaktig uppbyggnad av medicinsk kompetens ska kunna komma till stånd i krigsdrabbade länder bör Medevac vara ett projekt vars medel i stället ryms inom ramen för utgiftsområde 7, Internationellt bistånd. Detta bör riksdagen besluta.

Stockholm den 17 oktober 2002

Ulla Hoffmann (v)

Ingrid Burman (v)

Lennart Gustavsson (v)

Kalle Larsson (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)