Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att Taiwan ges möjlighet att ansluta sig till FN och WHO.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att Sverige tydligt deklarerar hållningen att Taiwan, liksom andra suveräna, fria och demokratiska stater, fritt och självständigt avgör sitt lands framtid.
I Taiwan bor över 20 miljoner människor. Staten har haft full kontroll över sitt eget territorium sedan 1949. Under de senaste årtiondena har demokratin i Taiwan befästs, och Taiwan är en av Asiens högst utvecklade demokratier. Till skillnad från kommunistiska Folkrepubliken Kina är alla politiska ledare i Taiwan numera utsedda i fria demokratiska val. Taiwan har därför goda förutsättningar att stå som ett demokratiskt föredöme i hela regionen, särskilt i förhållande till Folkrepubliken Kina.
Äntligen har Taiwan nu fått möjlighet att träda in i WTO. Fortfarande står dock Taiwan utanför många viktiga internationella organ, till exempel FN och WHO. Det är min uppfattning att Sverige måste agera så att Taiwan ges möjlighet att ansluta sig till dessa två internationella organ.
Folkrepubliken Kina fortsätter att hota Taiwan genom att rikta missiler mot landet. Dessa hot har EU nyligen fördömt. Genom olika uttalanden kräver olika fastlandskinesiska ledare att Taiwan skall godta principen om ett Kina. Folkrepubliken Kina har vid upprepade tillfällen hotat Taiwan med militärt våld och invasion samt genomfört militärövningar i syfte att påverka de fria valen i Taiwan. Mot sådana hot, som dessutom kommer från en diktatur, måste Sveriges agerande vara fast och kraftfullt.
Det är min uppfattning att förhållandet suveräna stater emellan måste baseras på ömsesidig respekt och på att upprätthålla ett förtroendefullt klimat för saklig dialog. I Folkrepubliken Kina verkar dock intresset av att inta en sådan hållning gentemot Taiwan inte vara särskilt högt. Det är uppenbart att man där fortfarande anser att maktspråk är det som gäller i förhållandet mellan ”David och Goliat”. Det är min bestämda uppfattning att det är medborgarna i Taiwan som själva och självständigt måste få avgöra om de föredrar fortsatt självständighet eller inte. Jag anser också att detta tydligt skall deklareras vara Sveriges uppfattning i frågan.
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |