Motion till riksdagen
2002/03:U246
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

EU-medlemskap och funktionshindrade


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders förhandlingar om EU-medlemskap.

Motivering

I flera av EU:s blivande nya medlemsstater, främst då i de tidigare kommunistiska länderna i Östeuropa, omhändertar staten fortfarande med tvång barn med funktionshinder. Dessa förhållanden gäller också i flera av de stater som står på tur inför EU:s nästa medlemsutvidgning. Barn som är utvecklingsstörda och barn som är flerhandikappade omhändertas och placeras sedan på institutioner. Det stora flertalet tvingas stanna där livet ut. Detta sker trots att många barn har en eller båda föräldrarna i livet. Med olika former av stöd, insatser och avlastning skulle dessa egentligen kunna ta hand om sina barn själva.

Många funktionshindrade som är vuxna i dag har alltså redan som barn placerats på undermåliga institutioner. De har i princip isolerats från omvärlden i hela sina liv under många gånger omänskliga förhållanden. Situationen är tyvärr, trots en del förbättringar de senaste åren, fortfarande katastrofal. Det är inte ovanligt med institutionsbyggnader som saknar både fönsterrutor och rinnande vatten. Det förekommer också ofta att ända upp till 80 funktionshindrade människor placeras på institutioner som exempelvis är byggda för tolv personer. När dessa institutioner sedan bara har tre anställda kan var och en förstå att det inte är möjligt för personalen att bedriva vård och habilitering. Det handlar helt enkelt om förvaring. Förhållandena vid dessa institutioner strider således mot alla begrepp om grundläggande mänskliga rättigheter.

Många av de länder där dessa missförhållanden råder är nu på väg att bli medlemmar i EU. Dessa missförhållanden råder också i flera av de länder som kan vara aktuella för nästa utvidgningsomgång. EU har därför goda möjligheter att uppmärksamma de funktionshindrades situation och därmed skapa bättre förhållanden för två miljoner funktionshindrade i de före detta öststatsländerna. EU bör således kräva respekt för de mänskliga rättigheterna av alla de länder som söker inträde och se till att situationen vid institutionerna för funktionshindrade uppmärksammas och granskas i medlemsförhandlingarna.

Det går självfallet inte att kräva att länderna avvecklar sina institutioner över en natt, men det är viktigt att respektive regering är beredd att erkänna att dessa problem finns och att de dessutom är beredda att vidta åtgärder. Det är som bekant inte så många år sedan vi i Sverige bestämde oss för att avveckla institutioner för utvecklingsstörda. Vi har därför bra erfarenheter på detta område. Vi kan tillsammans med övriga EU-länder dela med oss av dessa i samband med de förändringar som måste genomföras i flera av ansökarländerna.

Stockholm den 14 oktober 2002

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)