Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hindren för en fördjupad integration mellan Sverige och Norge.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förenkling av regler i samband med transporter till Norge.
Sedan lång tid står Sverige och Norge nära varandra på många olika områden. Vi studerar och arbetar i vårt grannland och företagsfusioner är vanliga. Särskilt påtagligt är detta i gränsregionerna, till exempel i Värmland. I ett klimat av utökat utbyte mellan våra länder blir det också märkbart att det finns skillnader mellan ländernas system och regler. Detta får oönskade effekter för såväl enskilda som företag i gränsregionen.
För en enskild eller ett företag som sällan passerar gränsen kan bekymren anses oproblematiska. För dem som av en eller annan anledning ofta passerar gränsen blir bekymren på grund av skillnaderna i regler och system betydande.
Inom Norden sker sedan decennier ett omfattande samarbete bland annat på arbetsmarknadsområdet. Ändock kvarstår behoven av att komma tillrätta med vissa trögheter.
1999 beslutade den svenska och den norska regeringen att de gränshinder som finns skulle granskas och åtgärdas. Efter ett kartläggningsarbete har en handlingsplan utvecklats. Det är mycket angeläget att de hinder som kartlagts snarast undanröjes. Av den anledningen måste regeringen prioritera och intensifiera arbetet för att komma tillrätta med de gränshinder som finns.
De olika problem och hinder som finns för en ökad integration handlar om arbetsmarknads- och näringslivsfrågor, infrastruktur, sociala frågor, kultur och utbildning samt skatter och tullar. Alla dessa frågor har en direkt koppling till utvecklingen i till exempel Värmland.
Eftersom ett flertal hinder är EU-relaterade är det viktigt att regeringen agerar för att få samma regler mot Norge som inom EU. Pappershanteringen för att skicka till exempel varor och maskiner till Norge är idag betydligt mer omfattande än till ett EU-land. Detta borde kunna undanröjas.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Dan Kihlström (kd) |