Motion till riksdagen
2002/03:U216
av Yilmaz Kerimo och Tommy Waidelich (s)

Erkännande av folkmord på assyrier/syrianer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser inom EU och FN för internationellt erkännande av folkmordet på assyrier/syrianer 1915–1918.

Motivering

Riksdagens utrikesutskott fastslog i ett utskottsbetänkande under riksmötet 2001/02 att ”Frågan om huruvida ett brott begåtts mot dessa avgörs av juridiska instanser. Utskottet menar att det som drabbade armenier, assyrier/syrianer och kaldéer under det ottomanska rikets tid sannolikt skulle betraktas som folkmord enligt 1948 års konvention, om den hade varit i kraft vid den aktuella tidpunkten.”

Det var glädjande att riksdagen genom betänkandet medgav att det som hände assyrier under det ottomanska riket skulle kunna betraktas som folkmord enligt 1948 års konvention, om den hade varit i kraft vid den aktuella tidpunkten.

Folkmord är ett väl definierat folkrättsligt begrepp som kräver en omfattande opartisk bevisning och forskning. Det gör det angeläget att ha väl underbyggda fakta bakom sitt ställningstagande. Det gör det angeläget att utveckla forskningen i frågan. Men det är också oerhört viktigt att Sverige nu agerar med kraft inom EU och FN för att på internationell nivå få till stånd ett erkännande av händelserna under ”Svärdets år” som folkmord.

Ett erkännande är oerhört viktigt för att få en upprättelse för assyrier/syrianers situation och deras identitet och en förbättrad grund för framtida dialog. Därför är FN- och EU-resolutioner viktiga för att dessa dåd inte skall upprepas samt för att få en upprättelse.

Stockholm den 16 oktober 2002

Yilmaz Kerimo (s)

Tommy Waidelich (s)