Motion till riksdagen
2002/03:U210
av Inger René m.fl. (m)

Taiwan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i FN bör verka för ett inlemmande av Taiwan i det internationella samarbetet eller verka för Taiwans deltagande i det internationella samarbetet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bereder Taiwans representationskontor i Stockholm villkor som är likvärdiga dem som kommer andra utländska beskickningar till del.

Motiv till vårt förslag

Taiwan har en unik ställning i världen. Det är ett land med ca 22 miljoner invånare, de facto en stat med full kontroll över sitt territorium sedan åtminstone år 1949 (landet daterar sig självt från år 1912). Det är diplomatiskt erkänt av ett trettiotal stater medan flertalet länder har föredragit att i stället ge sitt erkännande åt den kommunistiska Folkrepubliken Kina. Taiwan är en av de högst utvecklade demokratierna i Asien, vilket senast kom till uttryck då landet i maj 2000 valde Shui-Bian Chen till president. Ett fritt och demokratiskt val, som ingen har ifrågasatt.

Taiwan är i dag en modern industristat. Den ekonomiska utvecklingen har varit mycket snabb. Från att ha varit en utarmad japansk koloni vid andra världskrigets slut har Taiwan utvecklats till en av världens rikaste nationer. Taiwan har gått från att vara ett jordbrukssamhälle till att bli ett högteknologiskt samhälle, som kännetecknas av yttrandefrihet, religionsfrihet, mänskliga rättigheter och en social välfärdspolitik.

Taiwan var en av FN:s grundare och fullgjorde lojalt sina förpliktelser mot världsorganisationen. Efter kommunisternas maktövertagande på fastlandet, och samtidigt totalt misslyckade försök att invadera Taiwan och de kustnära öarna Kin-men (Quemoy), strävade regimen i Peking efter att inta Kinas plats i FN och därmed också i säkerhetsrådet. Detta lyckades till sist år 1972, och Taiwan ställdes utanför. USA stödde ett försök att få till stånd medlemskap för båda de kinesiska staterna, vilket dock föll på att det skulle ha inneburit ett erkännande från bägge parters sida av inbördeskrigets resultat. Alltsedan Taiwan uteslöts ur FN-gemenskapen har landet utsatts för ständiga påtryckningar och militärt hot från det kommunistiska Kina.

Taiwan har rest krav på att bli medlem av världsorganisationen. Det är självfallet orimligt att ett land som Taiwan, en av världens främsta ekonomiska aktörer, ett folkrikt land och en av Asiens främsta demokratier, står utanför FN. Det är därför högst angeläget att det inom FN tillsätts någon form av utredning för att komma fram till hur Taiwans ställning i världssamfundet skall kunna lösas. Sverige bör med all kraft försöka bidra till att en sådan lösning för framtiden kommer till stånd. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Även om formella diplomatiska relationer inte finns mellan Taiwan och Sverige, har det inte minst av praktiska skäl varit nödvändigt att ha permanenta kontakter mellan våra två länder. Exportrådets kontor i Taipei har en status på hög nivå med skattefrihet och viseringsrätt likvärdig diplomatiska representationer. Motsvarande uppgifter fullgörs i Sverige av Taiwans representationskontor i Stockholm, som i realiteten fungerar som vilken annan utländsk ambassad som helst.

Med tanke på de omfattande förbindelserna mellan Sverige och Taiwan bör Sverige ge Taiwans kontor i Stockholm samma behandling som kommer vårt exportkontor i Taipei till del, på samma sätt som sker för Taipeis kontor i andra EU-länder. Det finns ingen anledning att Sverige skulle behandla Taiwans representation och dess personal annorlunda än vad andra EU-stater gör.

Stockholm den 15 oktober 2002

Inger René (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Henrik S Järrel (m)

Mikael Odenberg (m)

Kent Olsson (m)