Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i det europeiska samarbetet skall arbeta för att EU-ländernas ambassader i andra EU-länder avskaffas.
Sverige är sedan den 1 januari 1995 medlem i Europeiska unionen. Femton länder är sammanflätade i ett nära samarbete som omfattar stora och viktiga områden. Snart tillkommer ytterligare tio medlemsländer. För tolv av dagens medlemsländer fördjupades samarbetet än mer i och med att de gått över till en och samma valuta, euron.
Vi som är medborgare i Sverige är också medborgare i unionen. Vi har rätt att flytta mellan länderna och ta arbeten. På många av livets områden försöker nu EU harmonisera regler och bestämmelser. På det utrikespolitiska området talar EU ofta med en tunga. EU har till och med en ”utrikesminister” som skall samordna EU:s politik.
Samtidigt som Europeiska unionen på olika sätt arbetar med att föra medlemsländerna och deras folk närmare varandra, i syfte att verkligen skapa en enighet med de olika ländernas kulturella särarter som en naturlig och välkommen variation, har alla länderna ambassader i varandras huvudstäder.
Det är förståeligt att Sverige har ambassader i Washington, Oslo och Pretoria. Men att ha ambassader i Bryssel, Paris eller Madrid verkar minst sagt ologiskt. I USA har ju inte Maryland en ambassad i Florida, eller Texas en i Alaska. Varför? Det är en union av delstater som har överlåtit en del av sin makt till en federal nivå men de olika delarna av unionen utgör just en union, en enhet. Jag menar att, även om man inte fullt ut kan jämföra EU och USA, samma princip bör gälla inom den europeiska unionen.
Sverige bör därför ta initiativ inom ramen för det europeiska samarbetet och verka för att samtliga EU-länder avskaffar systemet med att ha ambassader i varandras länder. I de städer i EU där det också finns internationella organisationer, typ OECD, och där behov av diplomatiska kontakter kan finnas, bör dessa skötas av minimala representationskontor.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |