Motion till riksdagen
2002/03:T508
av Lars Lilja och Lena Sandlin-Hedman (s)

Inriktningen på trafiksäkerhetsarbetet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen på trafiksäkerhetsarbetet.

Motivering

Det finns nästan inget land i världen där trafiksäkerhet tas på så stort allvar som i Sverige. De svenska biltillverkarna är kända för att bygga världens säkraste bilar. Vi har bland de lägsta dödstalen i trafiken i hela världen. Det kan vi vara stolta men inte nöjda över.

Riksdagen har fattat beslut om nollvisionen, det vill säga noll döda och skadade i trafiken. Detta är givetvis en omöjlighet men det är en vision att jobba för. Det finns många sympatiska tankar med nollvisionen, bland annat att trafikmiljön skall utformas på ett sådant sätt att den skall tillåta att trafikanterna gör ett misstag utan att det skall kosta livet.

På senare år har trafikövervakningen allt mer kommit att koncentreras till hastighetsövervakning. Särskilt kostnadseffektivt sägs det vara med kameraövervakning. Det har på många håll visat sig effektivt. Ingen kör med berott mod för fort förbi en hastighetskontroll med böter som följd. Tyvärr har kameraövervakningen vissa brister. Den strider mot en viktig rättsprincip, nämligen allas likhet inför lagen. Till exempel kan motorcyklister, som inte behöver ha registreringsskylt fram, passera, likaså kan bilförare som döljer sitt ansikte inte heller bötfällas efter den typen av övervakning. Traditionell bemannad övervakning har inte dessa brister.

Tittar man på statistiken över antalet döda i biltrafiken mellan 1997 och 2000 kan man konstatera att mellan 30 och 40 procent av de dödade var obältade. Under samma tid var 20 procent av de bilförare som dog påverkade av alkohol och narkotika eller båda delarna. Tittar man på antalet dödade i singelolyckor under 2000 var närmare 50 procent alkoholpåverkade.

Detta leder till slutsatsen att det givetvis är viktigt att även prioritera nykterhetskontroller och bältesanvändning i trafikövervakningen och inte som nu nästan ensidigt koncentrera sig på hastighetskontroller och då i synnerhet obemannade sådana.

Vi utgår från att regeringen vidtar de åtgärder som behövs för att utöka prioriteringen av trafiksäkerhetsarbetet till att även omfatta kraftigt ökat antal nykterhetskontroller och kontroll av bältesanvändning.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lars Lilja (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)