Motion till riksdagen
2002/03:T505
av Lena Sandlin-Hedman och Carin Lundberg (s)

Alkoholutbildning och alkolås


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk alkoholutbildning för alla som tar körkort.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om alkolås i alla övnings- och provbilar.

Motivering

De senaste fem åren har de unga förarnas olyckor ökat på ett mycket oroande sätt. Trots stora satsningar på infrastruktur, säkrare vägar och säkrare bilar ökade dödsolyckorna med 30 procent. Olyckorna, där någon person skadas, ökade med 50 procent (gäller 18–24 år gamla förare).

Sorgligt nog finns alkohol med i bilden i alltför många av de här olyckorna. På bara tre år (1998–2000) gick de ungas alkohololyckor upp med 31 procent, enligt Vägverket. Det är skrämmande, när NTF nyligen frågade ungdomar i EU-moppeåldern om de kört påverkade, svarade 22 procent ja!

Vi måste på ett tydligt sätt visa att alkohol inte hör hemma i trafiken. Vi måste påverka attityderna hela vägen och vi måste ta hjälp av både skola och föreningsliv. Här arbetar redan MHF och NTF på ett förtjänstfullt satt, men det behövs mer.

Vi måste även ta vara på möjligheten att alkoholutbilda ungdomarna när de ska ta körkort. En obligatorisk tentakväll borde alla få med i bagaget ut på vägen. Alkolås i alla övningsbilar på trafikskolan och i alla bilar som används vid förarprov, skulle också ge ungdomarna ett tydligt budskap om att alkohol och bilkörning absolut inte hör ihop.

Rattfylleri är, än så länge, till övervägande del ett manligt problem. Nio av tio av de förare, som tas av polisen för rattfylleri, är män. Tyvärr är det samtidigt männen som väljer bort alkoholutbildningen. Ämnet ingår som bekant i kursplanen för dem som ska ta körkort och erbjuds i teoriutbildningen på trafikskolorna. Men det är körkortstagarna själva som bestämmer om de vill delta eller inte. Denna utbildning måste bli obligatorisk.

Tendensen till könsskillnader i utbildningen bekräftas av siffror från Vägverket och VTI. Var tredje man gör sitt första körprov som privatist, mot var femte kvinna. Kvinnorna tar fler lektioner på trafikskola (22,4 körlektioner i snitt mot männens 14,9) medan männen övar mer privat (130 timmar mot kvinnornas 96). Och könsskillnaderna består i olyckssiffrorna de två första åren efter körkort: männen står för 77 procent av olyckorna, kvinnorna för 23 procent (gäller 18–19 år gamla förare).

Stockholm den 23 oktober 2002

Lena Sandlin-Hedman (s)

Carin Lundberg (s)