Motion till riksdagen
2002/03:T490
av Göran Norlander och Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)

Reserabatter för studerande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reserabatter för studerande.

Motivering

Det är viktigt för Sverige som kunskapsnation att många väljer att gå vidare till högre utbildning. Vi arbetar aktivt för att bredda rekryteringen till högskola och universitet. Målet är att 50 procent av en årskull ska ha påbörjat högskolestudier vid 25 års ålder.

Reserabatter för studenterna är en mycket viktig del för att stimulera fler till att studera. Det måste vara ekonomiskt möjligt för studenterna att förflytta sig mellan hemort och studieort. Inte minst för de studenter som finns vid universitet och högskolor långt i från landets tätbefolkade områden är reserabatterna ett viktigt inslag.

Reglerna för vilka studenter som får tillgodogöra sig reserabatter har kraftigt begränsats. Både SJ och SAS har nu infört mycket strikta regler för vilka som tilldelas rabatt. För att få rabatt krävs att studenten studerar på heltid och uppbär studiemedel från CSN. Detta får konsekvenser som motverkar den socialdemokratiska regeringens vision om den öppna högskolan och det livslånga lärandet. Det drabbar många studenter över hela landet men främst de som är beroende av långa resor, det vill säga studenterna i Norrland.

De som studerar på deltid har behov av att resa till och från sin studieort. I norra Sverige innebär det långa avstånd. De som läser på deltid är inte sällan studenter med barn. De får med de nya reglerna inte några reserabatter.

Norrlands lärosäten har satsat hårt på distansutbildning för att ge fler möjlighet att studera. Distansutbildningen är också en viktig regional utvecklingsfaktor. Dessa studenter studerar ofta på deltid och är därmed inte berättigade till reserabatt.

De studenter som inte lyckas ta 20 poäng per termin, något som exempelvis drabbar de som får en omtenta efter terminens slut, blir av med reserabatten. Det skapar en negativ stress som riskerar att släcka många unga människors drömmar om en högskoleutbildning. Kraven är högre ställda för rese­-
rabatt än för studiemedel.

Det finns också en risk att funktionshindrade drabbas. Många har inte möjlighet att studera på heltid och är därmed uteslutna ur rabattsystemet. Forskarstuderande skulle inte heller omfattas av rabatterna. För forskarstuderande, främst i Norrland, skulle det innebära drastiskt minskade möjligheter till resor för att samla in material, göra intervjuer och ta del av källmaterial i andra delar av landet. De studenter som av naturlig anledning inte kan få studiemedel hamnar också utanför rabattsystemet.

Många studenter drabbas av de nya reglerna. En högskola öppen för alla och ett livslångt lärande förutsätter ett rättvist system som inte slår ut vissa grupper och skapar hierarkier mellan studenter. Därför är det viktigt att reseföretagen tar studenternas resesituation på största allvar. De studerande är också en viktig målgrupp för järnvägs- och flygbolagen. Regeringen och berörda myndigheter bör arbeta för goda resevillkor för alla studerande.

Stockholm den 21 oktober 2002

Göran Norlander (s)

Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)