Motion till riksdagen
2002/03:T485
av Sylvia Lindgren (s)

Begränsningar av antalet CEMT-tillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att minska antalet CEMT-tillstånd.

Motivering

När EU nyligen skissade på utvecklingen inom den gemensamma transportmarknaden för den kommande tioårsperioden var det knappast någon ensidigt positiv bild som målades upp. Det mest iögonfallande var kanske den förväntade enorma ökningen av vägtransporter. Vägtransporterna kan enligt EU:s vitbok förväntas öka med upp till 40 procent de närmast kommande 10 åren.

Orsakerna till detta är flera. En enkel orsak är att nya länder kommer in i EU och en del av dessa för också med sig en omfattande lastbilstrafik in i unionen. Men viktiga orsaker är också att det europeiska godstransportnätet används på ett ineffektivt sätt och att stora delar av det europeiska järnvägsnätet är hårt drabbat av trängsel. I snitt var femte meter räls är klassad som flaskhals.

Till saken hör också att de ekonomiska villkoren inom vägtransportmarknaden är väldigt speciella. Vinstmarginalerna i åkeribranschen är små dels på grund av sektorns uppsplittring, dels på grund av att priserna pressas hårt av speditörerna och industrin. Vissa transportföretag lockas därför att dumpa priserna och åsidosätta sociala bestämmelser om exempelvis säkerhet för att kompensera för detta handikapp.

I klartext innebär det å ena sidan brott mot regler för kör- och vilotider eller överlastregler och å andra sidan en omfattande social dumping med hjälp av förare från i första hand Östeuropa. I många fall har denna sociala dumping varit illegal, men utvecklingen inom det alleuropeiska transportorganet CEMT har ökat möjligheterna för att bedriva en legal social dumping inom unionen.

Det uttalade syftet med CEMT (eller på engelska ECMT, Europeiska transportministerrådet) och de s.k. CEMT-licenser som organet fördelar mellan medlemsstaterna, är att liberalisera och förenkla vägtransporter mellan olika europeiska länder.

I detta syfte fördelar CEMT ett antal tillstånd att bedriva trafik inom CEMT-länderna – vilket idag i stort sett innebär hela Europa. Varje tillstånd ger ett ospecificerat fordon tillstånd att köra gods i internationell trafik inom CEMT-området. Fordonets registreringsnummer är sålunda inte knutet till licensen.

Det är alltså upp till berörd myndighet i den enskilda medlemsstaten att fördela licenserna så som de anser vara lämpligt bland de åkare som ansöker om dem. Den stat som utfärdar licensen ansvarar också för att de gemensamma kriterier som satts för licensen uppfylls av företaget som fått licensen.

Tillståndet ger rätt att genomföra transport mellan två CEMT-länder och till transit genom CEMT-land vid transport mellan två CEMT-länder.

De senaste åren har antalet tillstånd i Östeuropa ökat kraftigt. Det beror dels på att CEMT-tillstånden använts som ett medel att stimulera en miljöanpassning av fordonsparken i Östeuropa, dels på att de dessutom använts som ett ekonomiskt stödmedel.

Detta i sin tur har lett till att den alltför stor mängden tillstånd utnyttjas som ett medel för legal social dumping och utflaggning. Framför allt är det ett stort tyskt företag som gått i bräschen och genom att delvis flagga ut eller köpa in sig i östeuropeiska åkerier flytta sin verksamhetsort till ett låglöneland utanför Europeiska unionen, men ändå köra enbart inom unionen med arbetskraft från tredje land.

Även svenska åkerier arbetar dock, om än i något mindre skala, med samma metod. Den orimligt stora mängden tillstånd har gjort CEMT-licenser till handelsvara och hela systemet riskerar att bli en ny form av bekvämlighetsflaggning för åkerinäringen.

Därför är det nu viktigt att den svenska regeringen agerar i det mellanstatliga transportministerrådet för att få en nivå på CEMT-tillstånd som motsvarar de egentliga transportbehoven.

Stockholm den 23 oktober 2002

Sylvia Lindgren (s)