Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att alla nya bussar som sätts in i trafik skall vara utrustade med bälten på samtliga passagerarplatser.
Idag är det lag på att den som åker i buss som har bilbälte skall använda det. Alla som färdas i personbil och lastbil måste använda bilbälte, liksom de som sitter på platser i buss med bälte. Enda undantaget är idag bussar i stadstrafik.
Det kostar ungefär 25 000 kronor att sätta in tvåpunktsbälten i en buss förutsatt att det görs när bussen byggs. Den bussköpare som väljer trepunktsbälten får betala kanske dubbla beloppet.
Det innebär att kostnaden att kunna erbjuda passagerare maximalt skydd är en tusenlapp per plats i en turist- eller långfärdsbuss. En ganska liten summa i det stora hela om man betänker att en ny buss kostar runt två miljoner kronor. Ändå är det fortfarande få bussägare som gör den lilla extra investeringen för att öka säkerheten för passagerarna ytterligare.
Vi vet att användandet av bilbälten är det enskilt effektivaste medlet för att rädda liv i trafiken. Vi vet tyvärr också att det frivilliga införandet av bälten i bussar inte har lett till installationer av bälten i bussar i någon större utsträckning. Ja, knappast inte alls. Mycket talar därför för en lag på att bälten skall finnas i bussar, möjligen med undantag för bussar i stadstrafik.
Sedan en tid tillbaka arbetar EU på ett direktiv med en liknande inriktning, men det finns ingen anledning för Sverige att invänta ett beslut i EU. Vi bör redan nu kräva att nya bussar som sätts in i trafik skall vara utrustade med bälten på alla passagerarplatser.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Sylvia Lindgren (s) |