Motion till riksdagen
2002/03:T482
av Kjell Nordström m.fl. (s)

Europaväg 20


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att standardhöja Europaväg 20.

Motivering

Den regionala obalansen måste mötas av mycket långsiktiga och strategiska statliga insatser. Detta gäller inte minst trafikpolitiken. E 20 spelar en viktig roll i det europeiska vägnätet genom sin betydelse som förbindelselänk mellan Stockholm och Göteborg. Leden passerar stora städer som Eskilstuna, Örebro, Mariestad, Skara och Alingsås.

Den passerar samtidigt delar av landet som brottas med svåra struktur- problem. Den har också sitt tillflöde från områden med allvarlig regional obalans. Stora delar av Bergslagen möter genom Bergslagsdiagonalen (riksväg 60) E 20 i Örebro och är starkt beroende av en hög standard på E 20 för att nå Göteborg och dess hamnområde. Därigenom har E 20 i högre utsträckning än många andra förbindelselänkar stor betydelse för den regionala balansen i landet som helhet.

En förutsättning för en framgångsrik strukturomvandling i utsatta delar av landet är att staten genom trafikpolitiska prioriteringar bidrar till den regionala utvecklingen. Många utredningar, bland annat Godstransportdelegationen, framhåller E 20:s betydelse för utvecklingen i de inre delarna av Mellansverige. E 20 mellan Stockholm och Göteborg måste därför ges status som stamväg. Detta har också betydelse för att avlasta de delar av landet som genom bl a Öresundsbron riskerar att få en alltför stor trafikpåverkan.

Genom ombyggnaden av E 20 mellan Arboga och Örebro fick en tidigare mycket trafikfarlig del av E 20 motorvägsstandard, men detta står i bjärt kontrast till andra, trafikfarliga delar av E 20.

Västra Götalandsregionen är mycket beroende av ett väl fungerande och säkert flöde på E 20. Med en fyrfältsväg minskar olycksrisken i korsningen E 20-inlandsvägen, dvs väg 64, samt vid den nu alltmer belastade korsningen vid Götene väg 44. Det finns inget hos Vägverkets statistik som visar på minskad trafik, tvärtom ökar trafiken dramatiskt. Inte minst vad gäller den tyngre trafiken. Vi delar Vägverkets uppfattning att hela sträckan Göteborg–Örebro skall vara en trafiksäker fyrfältsväg, men kräver att arbetet med att förverkliga detta påbörjas under planperioden. Detta ligger också i linje med god miljöpolitik och riksdagsbeslutet om nollvisionen för trafiksäkerhet.

Stockholm den 23 oktober 2002

Kjell Nordström (s)

Urban Ahlin (s)

Inger Lundberg (s)

Marianne Carlström (s)

Mona Berglund Nilsson (s)