Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om obligatorisk användning av befintliga säkerhetsbälten i bussar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bältessäkrade bussar för skolskjutsar och i långfärdstrafiken.
Säkerhetsbältet är ett av de viktigaste skydden mot allvarliga personskador vid trafikolyckor. Kraven på bältesanvändning i bussar ökar. Vägtrafikkungörelsens regel säger att om det finns säkerhetsbälten i fordonen så ska de användas. Det tidigare undantaget för skolskjutsar har tagits bort.
En nyligen genomförd undersökning (NTF) visar ändå att 40 procent av landets kommuner inte kräver bälten i sin upphandling av bussar för skolskjutsar.
EU:s transportministrar beslutade i juni i år att genom ändring av tidigare direktiv öka den obligatoriska användningen av säkerhetsbälten och skyddsutrustning för barn. Under det svenska ordförandeskapet år 2001 nåddes en förlikning om det s.k. bussdirektivet, som sedan antogs i oktober samma år. Direktivet anger att det ska finnas tvåpunktsbälten på alla platser i nya bussar över 3,5 ton utom på de platser som inte har något säte framför sig. De platserna ska vara utrustade med trepunktsbälten istället.
Vägverket har ansvaret för att genomföra de nya bestämmelserna. De beräknas gälla från januari år 2004.
Även om det i dag finns krav på att bälten ska användas i de bussar som är så utrustade är det inte självklart att de används. Olyckor med bältesutrustade långfärdsbussar visar att om befintligt bälte hade använts hade antalet tragedier med svåra skador eller dödlig utgång reducerats.
Givetvis har vi förhoppningar om en förbättrad kvalitet i den kommunala upphandlingen av skolskjutsar och att de nya reglerna 2004 ska ge positiva effekter. Men en rad allvarliga problem finns idag och för lång tid framåt. Det är viktigt att kommunerna och länshuvudmännen i sin upphandling redan nu ställer krav på säkerhetsbälten i bussar. För att höja säkerheten i gamla bussar måste lösningar till som både kan ta tid och bli dyra. Exempelvis krävs en starkare stomme för inmontering av säkra bälten.
Det är angeläget att bältesanvändningen är obligatorisk och att kravet på bussbolagen skärps så att passagerarna får instruktioner om att bälten ska användas. Enligt vår mening bör omgående de bussar som uppnår bälteskravet prioriteras i upphandlingar för skolskjutsar och i användningen för långfärdstrafik.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Barbro Hietala Nordlund (s) |
|
Per Erik Granström (s) |
Kurt Kvarnström (s) |
Anneli Särnblad Stoors (s) |
Hans Unander (s) |