Motion till riksdagen
2002/03:T438
av Erik Ullenhag (fp)

Konkurrensutsättning av tågtrafik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öppna även lönsamma tågsträckor, såsom Uppsalapendeln, för konkurrens från andra trafikföretag.

Motivering

Om Uppsala skall kunna fortsätta att utvecklas och växa måste kommunikationerna till Stockholm fungera. Pendlingsmöjligheterna, i synnerhet SJ:s s.k. Uppsalapendel, är av central betydelse för hela Mälardalsregionen genom att upp emot 20 000 personer pendlar mellan Uppsala och Stockholm varje dag. För Uppsalaregionens utveckling är det därför avgörande att tågpendlingen fungerar.

Uppsalapendeln är drabbad av ständiga förseningar samt inställda och överfulla tåg. För den enskilde resenären skapar det en enorm frustration att ständigt vara orolig för att missa morgonmöten eller hämtningen av barnen på dagis. År efter år lovar SJ-ledningen att situationen skall förbättras. Men utvecklingen går i stället åt fel håll. Det senaste året har problemen på den aktuella tågsträckan varit enorma.

Det är inte sannolikt att SJ kommer att klara av att lösa problemen med Uppsalapendeln utan yttre tryck. SJ har monopol för tågtrafik på sträckan och det gör att resenärerna inte kan sätta press genom att byta till ett annat trafikföretag. Visserligen finns sedan några år konkurrens från busstrafik, men de allra flesta resenärer föredrar att åka tåg varför konkurrens även vad gäller tågtrafiken skulle behövas.

Vad gäller upphandling av tågtrafik i Sverige gäller den märkliga regeln att upphandling endast sker av olönsamma tågsträckor. SJ har alltså, trots avregleringen, fortfarande monopol på de sträckor där flest människor åker. Visst kan det vara bra med konkurrens även på olönsamma sträckor, men där det finns störst utrymme för konkurrens är rimligen där trafikmängden är mest omfattande.

Den mest lönsamma tågsträckan för SJ är Uppsalapendeln, och det är förklaringen till att denna sträcka inte är konkurrensutsatt. Eftersom SJ, med sin monopolställning, år efter år misslyckas med att få ordning på pendeln är det uppenbart att konkurrens behövs.

Mot bakgrund av det ovanstående bör regelverket för upphandling av tågtrafik ändras så att även lönsamma sträckor, såsom Uppsalapendeln, utsätts för konkurrens.

Stockholm den 23 oktober 2002

Erik Ullenhag (fp)