Motion till riksdagen
2002/03:T422
av Gunnar Andrén (fp)

Kommunikationerna till Hallstavik och Norrtälje


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunikationerna till Hallstavik och Norrtälje.

Motivering

De norra delarna av Stockholms län, och här behandlas särskilt Norrtälje kommun, präglas liksom övriga delen av länet av stark befolkningstillväxt. Ser vi till befolkningsutvecklingen fram till 2015 ser ökningarna ut, enligt de alternativ som regionplaneringen arbetar med, enligt tabellen.

Kommun

Inv. 2002

2015/Bas

2015/Hög

Norrtälje

53 285

65 500

68 500

Vallentuna

25 655

35 000

37 500

Österåker

35 130

44 500

48 000

Vaxholm

9 487

12 000

13 000

Täby

60 132

63 500

68 500

Danderyd

29 663

31 000

32 000

Summa

231 352

251 500

266 500

Hela Stockholms län

1 840 272

2 034 900

2 132 800

Prognoserna bygger i basalternativet på 1980-talets befolkningsökning på 13.000–14.000 invånare per år, i högalternativet på 1990-talets ökningstakt på cirka 20.000 invånare per år.

Regionen totalt har i dag drygt 12 procent av invånarna i Stockholms län. Om utvecklingen blir den antydda kommer dock befolkningsökningen, särskilt i de tre nordligaste kommunerna, att bli andelsmässigt mycket större, i storleksordningen 15–20 procent för Norrtälje än mer.

Fram till 2015 kan Norrtälje, Vallentuna och Österåker komma att öka med 30.000–40.000 invånare, vilket motsvarar en icke obetydlig svensk stad.

Det säger sig självt att trafikvolymerna kommer att öka dramatiskt under dessa betingelser. Det är nödvändigt – även för statsmakten – att noga följa utvecklingen och bidraga till att kommunikationssystemet byggs ut i en takt som gör att både näringsliv och boende blir mer än drägligt, det vill säga gott, för de boende.

Tåg och tunnelbana

Det är lätt att konstatera att bristen på spårbunden trafik är skriande till de aktuella områdena.

Tunnelbanan går i dag inte längre norrut än till Mörby centrum i Danderyds kommun men borde utsträckas till åtminstone Arninge centrum norr om Täby centrum. Det skulle göra att tunnelbanan skulle bli ett konkurrenskraftigt alternativ till främst bilen för 50.000–80.000 arbetsresande dagligen.

Roslagsbanan har rustats upp på ett förtjänstfullt sätt till både Österåker och flera stationer i Vallentuna kommun, men utgör för huvuddelen av de boende inget alternativ till tunnelbana.

Från Norrtälje går numera vardagar under de mest frekventerade resandetiderna bussar – oftast fullsatta – var tionde minut. Det handlar om tusentals arbetsresor varje dag i båda riktningarna.

Till allt detta bör läggas att hamnen i Kapellskär står för en oerhörd ökning av tung lastbilstrafik eftersom handelsförbindelserna mellan Sverige och främst Ryssland ökat dramatiskt jämfört med förhållandena före Sovjetunionens fall.

Av både miljö-, konkurrens- och trafiksäkerhetsskäl är det naturligt att låta utreda frågan om järnvägsförbindelse till Norrtälje och Kapellskär för att slippa den tunga lastbilstrafiken från länderna i öst genom Stockholm och runt Stockholm. Anslutningen till den nybyggda Arlandabanan ter sig naturlig och möjliggör transporter i såväl sydlig, nordlig som västlig riktning. (Det kan påpekas att Norrtälje tidigare haft järnvägsförbindelse med övriga stamnätet. Min farmors far var i början av förra århundradet välkänd lokförare just från Norrtälje.)

Viktigare vägar

E 18: Denna Europaväg förbinder Norrtälje och Kapellskär med Stockholm och vidare via Karlstad med Oslo.

E 18 är tvåfilig motorväg från Stocksundsbron i söder – belägen i Solna stad – till Norrtälje utom det 18 km långa avsnittet mellan Rosenkälla och Söderhalls trafikplatser där vägen är enfilig (13 meter bred) med 90 km/h som övre hastighetsgräns.

Vägverket har klargjort att verket inom överskådlig tid endast förbereder trafiksäkerhetshöjande åtgärder på den aktuella sträckan, inte övergång till motorvägsstandard, vilket inte minst den tunga lastbilstrafiken dels till och från Kapellskär, dels motsvarande trafik till och från pappersbruket i Hallstavik motiverar.

Riksväg 77 utgår från E 4 vid Knivsta och ansluter till E 18 strax söder om Norrtälje där motorväg finns.

Mycket tung lastbilstrafik går därför till och från hamnen i Kapellskär på denna smala väg. Särskilt efter länsgränsen från Uppsala län till Stockholms län – väster om Gottröra – blir riksväg 77 mycket smal och krokig, hastighetsgränsen är satt till 70 km/h.

Noteras kan också att riksväg 77 i dag går rakt igenom – och nästan över torget i – tätorten Rimbo.

Väg 280: En del av den tunga trafiken från E 4 tar av norrut från Rimbo via väg 280 mot Hallstavik. Det rör sig om tunga transporter till och från Hallsta Pappersbruk i Hallstavik, en industri som omsätter cirka 4 miljarder kronor årligen, alltså ungefär lika mycket som en svensk stad med 100.000 invånare. Även denna väg är smal och krokig; dessvärre inträffade alldeles nyligen ytterligare en dödsolycka på vägen då en motorcyklist körde av vägen i en kurva.

Riksväg 76 går från Norrtälje via Hallstavik till Gävle och utgör i praktiken fortsättning på väg 280 till Hallstavik. Vägen går i dag nästan direkt genom Norrtälje centrum. Köerna vid in- och utfarterna i Norrtälje är mycket långa och från miljösynpunkt synnerligen förkastliga.

Väg 276 går från E 18 genom Åkersberga, centralorten i Österåkers kommun, längs Roslagskusten upp mot Norrtälje. Den mest kända orten på sträckan är Furusund.

Denna väg har hög belastning av biltrafik – inte minst mindre lastbilar – till södra Roslagskusten och skärgården. Biltrafiken har ökat sedan busstrafiken till kust och skärgård lades om till byte i centralorten Norrtälje från att tidigare ha gått direkt från Stockholm.

Att E 18 – på sitt sätt en parallellväg – inte har motorvägsstandard hela vägen mellan Stockholm och Norrtälje gör denna sträcka mindre attraktiv för bilister från Stockholm som söker sig till skärgården. I dag skyltas dessutom vägen till Furusund via väg 276.

Väginvesteringar 2004–2015

Riksdagens beslut i december 2001 om infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem innebär att Vägverket och landets länsstyrelser skall lämna sina vägplaner till regeringen. Det skall ske senast den 4 augusti 2003, alltså under den tid det närmaste riksdagsbeslutet omfattar. Länsstyrelserna har givits länsvisa planeringsramar som skall redovisas med 50 procent högre respektive lägre ramnivå än som angivits för en normal investeringsplanering.

För Stockholms län är ramen 3.648 miljoner kronor.

En höjning med 50 procent skulle innebära 5.472 miljoner kronor. Regeringen har vidare redan föreskrivit att i Stockholms länsstyrelses vägplan skall ingå dels Norrortsleden, kostnadsberäknad till 1.900 miljoner kronor, dels Södertörnsleden, beräknad till 1.250 miljoner kronor och riksväg 73 på sträckan Älgviken–Fors, beräknad att kosta 890 miljoner kronor.

Av normalanslaget på 3.648 miljoner kronor förbrukade alltså de av regeringen föreskrivna projekten 4.040 miljoner kronor.

Slutsatserna är självklara.

Angelägna projekt

För att trafiken skall bli både säkrare och miljövänligare – och för att inte minst Hallsta Pappersbruk skall kunna fortsätta att vara den mycket viktiga välståndsskapande industri för hela Sverige som bruket är i dag och har varit sedan 1913 – måste betydande förbättringar i trafiken genomföras.

Viktigast av allt är utbyggnad av tunnelbanan till Täby/Arninge sett från persontransportsynpunkt.

Därnäst är planeringen av spårbunden trafik till Kapellskär viktigast för att hantera en i framtiden förväntad mycket kraftig ökning av den tunga trafiken till och från Ryssland.

På kort sikt bör förbifarten på riksväg 77 förbi Rimbo och ny sträckning till Rösa genomföras, kostnadsberäknat till 250 miljoner kronor, vidare ny sträckning från Rimbo till länsgränsen mot Uppsala län för ungefär 175–250 miljoner kronor samt slutligen ny sträckning för riksväg 76 förbi Norrtälje och Lommarleden, kostnadsuppskattad till 145 miljoner kronor.

Vad gäller väg 280 till och från Hallstavik kan allra sist konstateras att vägen behöver kraftigt förbättras av både säkerhets- och miljöskäl, bland annat för att säkerställa transporter av virke till pappersbruket från söder och inte minst transporter – dagligen ett stort antal fullastade långtradare – till de stora tidningstryckerier i Akalla i norra Stockholm där tryckningen av Sveriges största dagliga tidningar sker, alla beroende av säkra transporter på väg 280.

Stockholm den 23 oktober 2002

Gunnar Andrén (fp)