Motion till riksdagen
2002/03:T419
av Gustav Fridolin och Kerstin-Maria Stalin (mp)

Översyn av färdtjänsten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en översyn av färdtjänsten och färdtjänstlagen.

  2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i färdtjänstlagen för att säkerställa synskadades rätt att medta assistent i färdtjänsten.

Bakgrund

Med jämna mellanrum kan man i medier ta del av skräckhistorier om hur färdtjänsten i Sverige fungerar, eller rättare sagt inte fungerar. Det kan handla om äldre människor som tvingas vänta väldigt länge på färdtjänsten, om bilar som inte kommer, om samordning som brister eller om att olika möjligheter beskurits de funktionshindrade och att en vilja att samordna olika resor ställs över den funktionshindrades rätt till framkomlighet.

Nya lagen

Den nya färdtjänstlagen var tänkt att ändra på detta. Den lagen applåderades också av de flesta inom funktionshinderrättsrörelsen. Men hurra-ropen har satt sig i halsen. Lagen innehåller så pass många kryphål och tveksamheter att den i många kommuner inneburit ett bakslag för färdtjänsten. Det finns alltså ett stort behov av en nationell översyn av färdtjänsten och färdtjänstlagen med syfte att täppa till kryphålen och ge funktionshindrade en starkare rätt till framkomlighet. För den enskilde individen handlar färdtjänsten om rätten att kunna ha ett socialt liv, engagera sig eller kunna planera sin vardag. Formulärbyråkrati får inte stå över detta.

Synskadades rätt till assistans

Ett missförhållande i lagen som vi särskilt vill sätta fingret på är att synskade idag inte har en självklar rätt att ta med sig sin assistent i färdtjänsten. I flera kommuner förvägras man idag den rätten. Det blir mycket märkligt när någon som bedömts vara i behov av assistent helt plötsligt inte får praktisk möjlighet att utnyttja den servicen därför att assistenten inte får följa med i färdtjänsten. Som synskadad kan man alltså ha möjlighet att ta sig till köpcentret, men inte ta sig runt i köpcentret. Det är en absurditet som genast måste rättas till.

Riksdagsfråga

Det kan invändas att detta i grunden är en kommunal fråga. Men behovet av en nationell översyn av lagen och förbättringar för de synskadade är i högsta grad en riksdagsfråga. Låt oss våga ta dessa steg.

Stockholm den 22 oktober 2002

Gustav Fridolin (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)