Motion till riksdagen
2002/03:T410
av Agne Hansson (c)

Utveckling av ett järnvägens Östersjöbanesystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om angelägna järnvägsinvesteringar i Kalmar län för utveckling av ett Östersjöbanesystem.

Sammanhållen kommunikationsstrategi

En god infrastruktur är en förutsättning för att skapa livskraft i hela landet. Kommunikationerna måste fungera bra med hänsyn till de lokala och regionala förutsättningarna för att människor ska kunna bo och verka i alla delar av landet och för att näringslivet ska ges lika villkor att fungera oavsett lokaliseringsort. En väl utvecklad infrastruktur med säkra transporter ger människorna möjlighet att i större utsträckning pendla till arbete och studier och gör dem mer rörliga för att träffa vänner och komma till kulturaktiviteter och därmed höja livskvaliteten. Ett samverkande kommunikationssystem mellan de olika trafikslagen och ett inbördes samband inom varje trafikslag är avgörande för effektiviteten i infrastrukturen i ett land eller en region.

I Kalmar län finns utomordentliga möjligheter att bygga upp en kommunikationsstrategi som skulle gagna stora delar av landet och skapa en ökad utvecklingspotential i länet. Länet befinner sig i centrum av en utvecklingsbar Östersjöregion. Utvecklingen på andra sidan Östersjön gör detta möjligt och etablerad samverkan har snabbt tagit fart. Ett utbyggt kommunikationssystem är viktigt för att möta den nya tidens förutsättningar när också de nuvarande ansökarländerna blir fullvärdiga EU-medlemmar.

Järnvägen given

I en sådan regional kommunikationsstrategi har järnvägen sin givna plats främst från miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt, men också för att minska belastningen på vägnätet och nå snabba och säkra förflyttningar. Regionförbundet i Kalmar län har tillsammans med Banverket tagit fram en intressant stråkstudie över hur kommunikationerna i Kalmar län skulle kunna förbättras. Förslagen visar hur ett modernt kommunikationssystem skulle kunna byggas upp till ett hypermodernt kommunikationssystem efter den moderna tidens krav. Fem storregioner skulle då kunna samverka och stärka sina samband genom en rejäl utbyggnad av ett Östersjöbanesystem. Småland hålls samman och anslutningarna till Östergötland, Gotland och Blekinge medför att södra Sverige i stora delar utgör gemensamma och kompletterande arbetsmarknader.

Stråkstudien kommer att utgöra ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet med Banverkets nationella plan, som regeringen ska ta ställning till hösten 2003. Regionförbundet i Kalmar län, tillsammans med grannlänen, kommer att arbeta vidare med stråkstudien och integrera den i arbetet med de regionala transportplanerna och de regionala utvecklingsprogrammen.

Staten bör nu planera för att ett snabbt förverkligande kan ske av intentionerna i den aktuella stråkstudien som regionförbundet har tagit fram. Det skulle vara av stor nationalekonomisk betydelse.

Rapporten tar sikte på en radikal utbyggnad av de befintliga järnvägssträckorna i länet. Med vissa kompletteringar skulle ett effektivt Östbanesy-stem kunna utvecklas. En viktig länk i det systemet är en utbyggnad av Stångådalsbanan till höghastighetståg. En utbyggd Stångådalsbana och Tjustbana som behandlas i en separat motion med tätare turer och restider under timman till Linköping och Kalmar skulle ge norra länsdelen en vidgad arbetsmarknad som öppnar intressanta utvecklingsmöjligheter för framtiden.

Komplett Östersjöbanesystem

Ett komplett och samverkande järnvägssystem av nationell betydelse skulle skapas i ett Östersjöbanesystem om man på samma sätt som med Stångådalsbanan byggde ut för snabbtågstrafik järnvägslinjerna Kust till Kust-banan, Kalmar/Karlskrona–Alvesta–Göteborg och järnvägen Nässjö–Oskarshamn.

De satsningar på järnvägen i regeringens infrastrukturproposition på 100 miljarder som riksdagen nu ska behandla bör med förtur sätta avtryck i vår region. De pengar som hittills har aviserats av Banverket för åtgärder på Kust till Kust-banan uppfyller inte alls berättigade krav för att nå en bra lösning. Enligt regionförbundets utredning krävs ca 6 miljarder för att nå det nödvändiga Östersjöbanesystemet. De pengarna bör reserveras av det av riksdagen reserverade anslaget om 100 miljarder för järnvägstrafik för den närmaste 12-årsperioden.

Den plan som finns för Kust till Kust-banan omfattar bland annat en övergång till fjärrblockering och plankorsningsåtgärder som beräknas kosta cirka 425 miljoner. Det är viktigt att bandelen Emmaboda–Karlskrona finns med i Banverkets planering för att använda de nya anslagen för upprustning av järnvägsnätet. Åtgärder bör vidtagas för att upprustningen av bandelen Emmaboda–Karlskrona kan startas upp omgående och därmed inrymmas i de nya anslagen 2003.

Aktuella investeringsobjekt

Ett Östersjöbanesystem skulle således innefatta en utbyggnad och upprustning till höghastighetståg på följande järnvägssträckor i Kalmar län:

Vad som ovan sagts om angelägna järnvägsinvesteringar i Kalmar län för utveckling av ett Östersjöbanesystem bör ges regeringen till känna.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 23 oktober 2002

Agne Hansson (c)