Motion till riksdagen
2002/03:T400
av Erling Bager (fp)

Sjöfartsavgifternas konsekvenser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om de svenska sjöfartsavgifterna.

Motivering

För att behålla den internationella sjöfarten över svenska hamnar och inte minst till Nordens största hamn, Göteborgs hamn, måste sjöfartsavgifterna i EU anpassas. Det är de stora svenska hamnarna som främst konkurrerar med hamnar i de andra europeiska länderna.

Idag betalar sjöfarten över svenska hamnar höga avgifter jämfört med andra EU-länder.

Sverige är också det enda land i Västeuropa där ansvaret för landets alla farleder har samordnats i en statlig myndighet, i kombination med krav på att verksamheten i sin helhet skall bekostas genom utdebitering på trafikanterna och därtill generera vinst till staten.

Ett sådant kostnadsuttag är otänkbart i de andra EU-länderna och inte heller i linje med EU:s vitbok om effektiva och rättvisa trafikavgifter.

Det svenska avgiftssystemet

I det svenska avgiftssystemet finns betydande skillnader mellan trafikslagen avseende de olika verkens riktlinjer för trafikavgifter och finansiering:

Sjöfartsverkets intäkter utgörs i huvudsak av trafikavgifter, medan Vägverket och Banverket finansieras via anslag ur statsbudgeten.

Sjöfartens infrastrukturavgifter utformas f.n. till sin nivå med syftet att täcka Sjöfartsverkets kostnader och statens vinstkrav.

Infrastrukturavgifter i andra sektorer utformas helt genom statens kontroll, t.ex. prissättning och beskattning avseende vägfordon och bränsle.

I de svenska farledsavgifter som handelssjöfarten idag betalar ingår kostnaderna för: Sjöfartsverkets administration och internationella åtagande, större delen av lotsningen, isbrytarkostnaderna, infrastrukturen för skärgårds- och fritidstrafiken samt yrkesfisket, sjökartläggningen, Sjöfartsinspektionens kostnader och därtill statens avkastningskrav.

Likvärdiga konkurrensvilkor

Det är nu av stor vikt att de svenska sjöfartsavgifterna genomgår förändringar i riktning mot ett EU-anpassat och konkurrensneutralt system som främjar sjöfarten över svenska hamnar och gör denna trafik konkurrenskraftig gentemot trafik över andra hamnar i Europa och inte minst gentemot landtransportalternativen.

I ett gemensamt yttrande till Näringsdepartementet har den svenska skogsindustrin, Sveriges Hamnar, Sveriges Industriförbund, Sveriges Redareförening, Sveriges Skeppsmäklareförening samt Sveriges Transportindustriförbund samstämmigt krävt en översyn av de svenska farledsavgifterna och redovisat de förutsättningar som ett reformerat nytt avgiftssystem måste uppfylla.

I ett sådant system skulle exempelvis lotsningskostnaderna, idag ca 240 miljoner kronor, kunna särdebiteras, och inte som idag till övervägande del finansieras av farledsavgifter.

Miljöavgifter

Framtida miljöavgifter tillkommer och ger intäkter, vilket reducerar den totala kostnadsbördan för staten.

Stockholm den 23 oktober 2002

Erling Bager (fp)