Motion till riksdagen
2002/03:T380
av Inger Lundberg m.fl. (s)

Nya tjänster på Internet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om samhällets medverkan till nya tjänster på Internet.

Motivering

Det finns starka skäl för samhället att medverka till att tjänsteutbudet på Internet utvecklas.

Informationstekniken och Internet kommer att ha mycket stor betydelse för samhällsutvecklingen. Därför är Sveriges framskjutna position inom IT en viktig konkurrensfördel. Enligt det danska institutet ICT ligger Sverige år 2002 för tredje året i rad främst som IT-samhälle. Viktiga skäl till det är det teknikintresse som finns i vårt land och stort engagemang och intresse från olika myndigheters sida. Enskilda beslut som den av LO initierade rätten till personaldatorer har bidragit till utvecklingen.

Sveriges framskjutna position på IT-området är dock inte en gång för alla given. När nu IT-sektorn inte är lika ”het” som för några år sedan måste samhället ha förmågan att se dess möjligheter i framtiden och bidra till en fortsatt stark svensk position inom IT-sektorn. Det handlar både om samhällets ansvar för infrastrukturen för IT och dess möjligheter att medverka till att tjänsteutbudet stärks.

Bra digitala tjänster som är till nytta bygger på information som är intressant och digitalt tillgänglig. I Sverige har den gemensamma sektorn mycket stora tillgångar av värdefull information. Denna information bör göras tillgänglig som ett slags råvara för alla som i privat och offentlig sektor vill utveckla nya tjänster utifrån de behov människor har.

Vi vet inte vilka tjänster som kommer att utvecklas. Vi vet bara att om informationen finns tillgänglig kommer många skickliga entreprenörer att ordna tjänsterna i samverkan mellan privat och offentlig sektor. Regeringen bör därför ge samtliga myndigheter i uppdrag att inventera de informationsresurser som respektive myndighet ansvarar för och i samverkan mellan myndigheterna enas om hur informationen skall beskrivas och göras tillgänglig som gemensam resurs. Det är också nödvändigt att arbete påbörjas med digitalisering av information som inte föreligger i digital form. Som en självklar förutsättning för detta gäller de krav på enskilda människors integritet som måste genomsyra all gemensam verksamhet.

Stockholm den 18 oktober 2002

Inger Lundberg (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Helena Zakariasén (s)

Lennart Axelsson (s)

Matilda Ernkrans (s)