Motion till riksdagen
2002/03:T378
av Margareta Andersson och Annika Qarlsson (c)

Alkolås i bilar m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade resurser för polisens alkoholövervakning i trafiken.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad undervisning och nya metoder i skolans och körkortsutbildningens alkoholundervisning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av alkolås i bilar.

1 Yrkande 1 hänvisat till JuU.

Motivering

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste åren. Efter EU-inträdet har både den lagliga införseln och Systembolagets försäljning av alkoholdrycker ökat markant. Möjligen har den hembrända spriten minskat något men det är svårt att säga eftersom det av naturliga skäl måste bygga på uppskattningar. Vid halvårsskiftet år 2001 var alkoholkonsumtionen mätt i ren alkohol 9 liter per person och år. Det innebär en ökning med 1 liter sedan 1996 och är den högsta ökningen på hundra år.

Tyvärr följer skadeverkningarna av alkoholen samma kurvor som alkoholförsäljningen. Det gäller inte minst relationen mellan alkoholförsäljning och antalet fall av rattonykterhet och rattfylleri. Faktorn är så stor som 0,7 och det innebär att om konsumtionen ökar med 10 % ökar rattfylleribrotten med 7 %.

Enligt Hans Laurell som arbetar som trafiknykterhetsexpert på Vägverket företas varje dygn mer än 14 400 resor av förare som är alkoholpåverkade. Polisen hittade under hela 1998 inte mer än 12 000 rattfyllerister. Det betyder att det var knappt en dags rattfylleri som kom till myndigheternas kännedom. Polisen har ett uttalat mål att göra 1,8 miljoner alkoholutandningsprov i trafiken men utför endast hälften, ca 900 000. Detta är också en brist. Riksdagen har satt upp ett mål om nolltolerans mot dödsolyckor i trafiken och då borde en förstärkning av polisens resurser på området övervakning vara en åtgärd som snarast borde genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.

Ett bättre sätt att undvika olyckor med alkoholpåverkade förare är att motverka att en alkoholpåverkad person över huvud taget sätter sig bakom ratten. Information i skolan och körkortsutbildningen är ett sätt. Undervisningen behöver förstärkas vad gäller både tiden och att nya metoder för skolans ANT-undervisning och för körkortsutbildningen tas fram. Detta bör ges regeringen till känna.

Alkolås på bilar är en annan metod som endast prövats i mycket liten skala dels för redan dömda för rattfylleribrott, dels i några frivilliga försök med att taxibilar och bussar försetts med alkolås. I Småland har alla tre länen försöksverksamhet och ca 30 lås finns utplacerade i fordon som kör skolskjutstrafik. Projektet startade år 2000 och hittills har deltagande företag och kommuner fått positiv respons på verksamheten. Taxiföretagen har även gått ut i sin marknadsföring till företag som beställer många taxitransporter och påpekat att de kan garantera en mer trafiksäker transport och att detta har påverkat deras marknadsföring positivt.

I en undersökning bland allmänheten som Sifo gjort på MHF:s (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) uppdrag under sommaren 2002 framgår att över 90 % av allmänheten över 15 år anser att det skulle vara värt 500 kr extra att få ett alkolås inmonterat i en fabriksny bil.

En av effekterna av ett beslut att alla fordon ska ha alkolås skulle bli att många olyckor med dödlig utgång eller med svåra skador skulle undvikas. Många som sig själva ovetande kör rattfulla eller rattonyktra skulle också slippa göra denna lagöverträdelse och på så vis också bli medvetna om att de är alkoholpåverkade mycket längre tid efter de druckit alkohol än vad de själv tror. Det skulle också på sikt minska behovet av utandningsprov vid trafikkontroller. Ett problem är att det inte skulle påverka det befintliga beståndet av bilar, men om priset på alkolås pressades ner kan förmodligen en eftermontering ske i de flesta bilar utan avskräckande kostnader.

Med den inställning hos allmänheten som redovisas i undersökningen bör regeringen snarast utreda och lägga fram förslag om att införa alkolås i alla nya fordon som ska registreras för att framföras på allmän väg. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 20 oktober 2002

Margareta Andersson (c)

Annika Qarlsson (c)