Motion till riksdagen
2002/03:T352
av Lennart Beijer (v)

Överbryggningsproblemen inom IT-sektorn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett statligt initiativ inom IT- och telekomsektorn.

Inledning

Nedgången inom IT- och telekomsektorn är djup och kan mycket väl bli djupare innan det vänder. Ericsson är nu snart nere i 60 000 anställda efter att ha varit nästan det dubbla för några år sedan. En högriskbenägen outsourcing har bidragit, men för första gången på länge har vi mängder av ingenjörer arbetslösa, och Stockholm går emot resten av landet och ökar sin arbetslöshet. Stora risker finns att denna lokala kris blir nationell inom några år om den får fortgå. Därför är det som händer inom IT- och telekomsektorn en nationell angelägenhet.

Historiskt har staten gripit in när infrastrukturella projekt av nationell karaktär stått för dörren och möjligheten till en utbyggnad har varit beroende av staten. I mitten av 1800-talet var det den dåvarande finansminister Gripenstedt som med ett stort utlandslån finansierade järnvägsbygget i Sverige. Detta var en bidragande orsak till att lyfta Sverige från att ha varit ett av Europas fattigaste länder till en industrination av rang med kommunikationer för basindustrin – skogen, malmen och stålet. Senare har utbyggnaden av fasttelefonin och televisionen varit andra sådana projekt av nationell betydelse.

Staten får nu inte i ett läge där 3 G-utbyggnaden har problem och IT- och telekomsektorn har problem luta sig tillbaka och säga att det här får marknaden fixa. En sådan laissez-faire-attityd kommer att straffa sig.

Därför måste staten nu ta sitt ansvar och genom ett antal initiativ underlätta IT- och telekomsektorns återkomst som en stark sektor. För att den återkommer som en stor sektor är vi övertygade om. Vi har inte att göra med någon bransch som är på väg att hamna på historiens sophög, utan en framtidsbransch med enorm potential.

Den s.k. Bennet-gruppen har i sitt dokument, Framtid för svensk industri, med satsningar på IT- och telekomsektorn som ett av de viktigare inslagen. Metallordförande Göran Johnsson har senare konkretiserat detta. Han föreslår bl.a. att alla myndigheter skall digitalisera sin information, sina forskningsprogram, satsa på ökad IT-användning hos småföretagen, behandla bredbandsuppkoppling på samma sätt som personalköp av datorer, göra vissa förändringar i 3 G-utbyggnaden och ge kreditgarantier för kommuner som vill koppla upp bredband.

Det statliga forskningsverket Vinnova håller också just nu på med en rapport som skall vara klar den 15 november i år om liknande frågor. Vinnovas generaldirektör Per Eriksson har uttalat sitt stöd för ett statligt finansierat stödpaket.

Skall Sverige kunna utnyttja det ypperliga läge vi av olika orsaker har inom IT- och telekomsektorn anser vi att ett ingripande från staten enligt vad som anförts ovan är av yttersta vikt eller som Metallordförande Göran Johnsson sagt ”att avstå kan inte vara ett alternativ”. Vad som anförts ovan bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 20 oktober 2002

Lennart Beijer (v)