Motion till riksdagen
2002/03:T346
av Birgitta Sellén (c)

Infrastruktur i Västernorrland


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över förutsättningarna för ny dragning av E 4 söder om Sundsvall.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Vägverkets prioriteringar bör följas.

Vägar i norra Sverige

Lokalt dåliga vägar återfinns i hela landet. Värst är problemen i norra Sve-rige, där de ojämna sträckorna kan vara väldigt långa. Där tillkommer under tjällossningen betydande problem, som kräver omfattande resurser för att repareras. Här behövs grundläggande förbättringar, och det kommer att ta mycket lång tid att eliminera alla problem. Vägstandarden i Västernorrlands län klassas som den sämsta i landet. Grusvägar utgör ca 40 % av länets vägnät, vilket är den största andelen i landet. Enligt Vägverkets översiktliga bedömningar är ca 75 % (ungefär 1 500 km) av grusvägnätet i behov av rekonstruktion/tjälsäkrings- eller underhållsåtgärder för att nå önskvärt tillstånd. Det är därför glädjande att regeringen har uppmärksammat detta och avsatt en del resurser för att snabbt komma igång med upprustningen.

Västernorrland är ett i grunden rikt län med goda utvecklingsmöjligheter. Att dessa förutsättningar tas till vara är inte bara ett regionalt intresse utan i allra högsta grad en nationell angelägenhet. Skogsindustrin och andra delar av näringslivet i Västernorrland har hög produktion och är världsledande inom många områden. Länets näringsliv domineras traditionellt av exportindustri, företrädesvis baserad på länets stora skogs- och energitillgångar. Länets industri redovisar synnerligen stora förädlingsvärden och ett nettoexportvärde i samma storleksordning som hela landets bilindustri. Det innebär att ett väl fungerande transportsystem till och från länet är en angelägenhet för hela Sverige.

Stora satsningar behövs snabbt i länet

I proposition 2001/02:20 Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem finns resurser avsatt för att bygga E 4 söder om Sundsvall. Det finns flera förslag på hur vägen ska byggas. Av de förslag som ligger föreslås bl.a. ett alternativ gå över en grundvattentäkt, som förser stora delar av Sundvallsborna med vatten. Ett annat förslag är tänkt att dras över fornminnen. Av den anledningen vill jag peka på propositionens skrivningar om ramdirektivet för vatten som trädde i kraft 21 december 2000. Där står: ”Transportsektorns fysiska och kemiska påverkan på yt- och grundvatten är en av de frågor som kan komma att behandlas ...”

Beträffande fornminnen finns riksdagsbeslut om att ”kulturhistoriska och estetiska värden i befintlig miljö skall tas till vara och förstärkas …”.

Projektet ligger just nu hos regeringen (Miljödepartementet) för tillåtlighetsprövning, och kompletterande handlingar har begärts in från Vägverket Region Nord.

Regeringen bör noga studera förutsättningarna för ny dragning av E 4 söder om Sundsvall.

Det är oerhört viktigt att bygget av E 4 söder om Sundsvall kommer igång så fort som möjligt. Nu finns signaler om att projektet blir uppskjutet eftersom regeringen, under dåvarande näringsminister Rosengrens ledning, sagt att E 6 måste gå före en nybyggnation av E 4 söder om Sundsvall. Det är ett beslut som underkänner Vägverkets prioriteringar och som kan ses som anmärkningsvärt.

Stockholm den 17 oktober 2002

Birgitta Sellén (c)