Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphandlingar om tågverksamhet skall inbegripa möjlighet att ta med sig cykel eller skicka cykeln med tåget.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge SJ direktiv om att vid åtminstone en avgång per dag och sträcka ge möjlighet att ta med cykel genom att tillhandahålla vagn ur SJ:s äldre, tillgängliga, nu oanvända tågpark.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlättat cyklande är ett mål som har såväl miljömässiga, hälsomässiga som turistmässiga bevekelsegrunder.
I Sverige får man i allmänhet inte ta med sig cykel på tåget. Man kan inte skicka den med tåget heller. Det finns inget utrymme för sådant. Man kan inte pollettera något bagage numera. På en del lokaltåg kan man få ta med sin cykel vissa tider. Men om jag nu vill ha med min cykel, när jag ska åka långt, måste jag besöka en expressfirma minst tre dagar innan jag vill att cykeln skall fraktas. Det görs då per lastbil för 375 kr enkel resa. Man kan skicka cykeln till vissa stationer i Sverige, inte alla.
Förra mandatperioden behandlade trafikutskottet en liknande motion. Denna avslogs pga att ”cyklandet som transportslag har minskat sin andel av transportarbetet sedan mitten av 1990-talet”. Ändå konstaterar man att så mycket som ca 12 procent av alla resor i Sverige sker på cykel (trots att man inte får ta med sig cykeln när man åker tåg).
Utskottet skriver också att man vill betona ett ”hela-resan-perspektiv”, ex.vis skapa goda möjligheter för byte mellan tåg eller buss och cykel.
Men trafikutskottet menar också att frågan är Vägverkets, trots att det handlar om tågverksamhet.
Sverige har en avreglerad tågtrafik. De olika tågbolagen drivs affärsmässigt, och SJ är inget undantag. Varje tågbolag har sin miljöpolicy. SJ:s miljöpolicy säger t.ex.:
”Miljöhänsyn skall genomsyra vår verksamhet. Miljöarbetet skall vara branschledande, och våra produkter och tjänster skall ses som det mest miljöanpassade resealternativet. Ett aktivt och målinriktat miljöarbete är en förutsättning för god lönsamhet.”
Tågbolagen kommer inte att betrakta det som lönsamt att se till att det finns möjlighet att ta med cykel. Det är en ”indirekt” miljöhänsyn. Tågbolagen kommer alltså inte att göra detta av sig själva. Det krävs att staten tydliggör i upphandlingssituationen att det skall finnas möjlighet att skicka cykeln med tåget, inte nödvändigtvis alla tåg, men åtminstone på något tåg dagligen på olika sträckor.
Det finns flera skäl till att den enskilde skulle vilja skicka sin cykel med tåget, och det finns stor frustration hos många över hur situationen är idag. Det kan gälla att få med sig cykeln mellan studieort och hemort, ta med cykeln på semestern, motionscykling, cykelsemester etc. Många gånger tvingar dagens regler till ett bilåkande man ej önskar.
Men det finns även skäl som är viktiga ur ett nationellt perspektiv:
Uppsatta miljömål som syftar till minskat bilåkande. Det är därför samhällsekonomiskt och miljömässigt bättre att fler åker tåg och färre bil. Det gäller även de cyklister som behöver åka tåg.
Av folkhälsoskäl. Ökad fysisk rörelse är av den nationella folkhälsokommittén uppsatt som ett av målen för folkhälsan. Det har också ett syfte samhällsekonomiskt då fysisk rörelse är viktig för att förebygga sjukdomstillstånd som kostar stat, kommun och landsting stora summor.
Det främjar cykelturism. Det finns ett antal människor som åker på cykelsemester i olika länder. En viktig förutsättning är att lätt och smidigt kunna färdas olika sträckor med sin cykel. Sverige är för närvarande inte ett land man väljer om man vill ha med sin egen cykel.
Slutligen är det en viktig signal till människor att staten värnar om cyklande genom att se till att det skall gå att skicka cykel med tåg. Underlättas cyklande i olika sammanhang kommer cyklandet att öka.
I andra länder i Europa är det vanligt att man kan ta med sig cykeln på tåg. Ofta kan man helt enkelt lyfta på cykeln och ställa den i ett speciellt utrymme i en del av en vagn. Ofta går det utan förbeställning, ofta utan kostnad, eller till en låg sådan. Så är fallet i t.ex. England, Frankrike, Italien och Danmark. Det gäller i allmänhet på tåg som inte är snabbgående. Man brukar se till att åtminstone ett tåg dagligen har denna möjlighet i respektive riktning. Att ta med sin cykel är i allmänhet ett tillfälligt behov, vilket gör att man kan planera sitt resande utifrån när det är möjligt.
Det var inte länge sedan det var omöjligt att få ta med cykel på lokaltåg i Sverige. Nu har detta införts på flera ställen och är uppskattat av många. Det är dags att detta blir möjligt även på längre tågsträckor.
Det ”hela-resan-perspektiv” som utskottet betonat och som berör möjligheten att byta mellan buss, tåg och cykel är föga anpassat till de behov som cyklister har. Det är förstås en fördel att kunna hyra cyklar på stationer, men detta ska ej utesluta möjligheten att ta med egen cykel.
Personal på expressfirma som idag tar emot cyklar för 3 dagars transport uttrycker själva frustration över hur systemet är ordnat. Inte sällan får de ta emot besvikelse och frustration från turister som inte tror sina öron när de hör hur dålig service Sverige har på denna punkt. Cykelsemestrande i olika etapper blir t.ex. en omöjlighet, vilket knappast är fallet i något annat land i Europa.
Personal på expressfirman i Stockholm, liksom annan personal på SJ, har upplyst om att det vore väldigt lättordnat att använda de äldre vagnar som idag bara står, och som man inte vet vad man ska göra med, till detta ändamål. Enkelt att koppla på en sådan på ett icke snabbgående tåg per dag. Cykelinnehavaren får själv lyfta på sin cykel, och man kan ha enkla anordningar för att spänna fast cykeln. Detta är något som också får ske på egen risk, eftersom SJ ej har möjlighet att övervaka/lyfta på och av etc. En kraftigt förbättrad service för cyklister i Sverige skulle på detta sätt bli verklighet med mycket små medel.
Staten bör därför i all upphandling när det gäller tågtrafik inbegripa krav på en daglig möjlighet att ta med sig cykel eller skicka den med tåget.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |
|
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |
Ulf Holm (mp) |
Mikaela Valtersson (mp) |
Leif Björnlod (mp) |
Lotta N Hedström (mp) |
Ingegerd Saarinen (mp) |