Motion till riksdagen
2002/03:T327
av Holger Gustafsson (kd) och Birgitta Carlsson (c)

Vägsatsningar i Västsverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att trafiksäkerhet, miljö och en hållbar arbetsmarknad är de viktigaste prioriteringsgrunderna vid beslut om tidsplan för vägtrafikens ut- och ombyggnadsplanering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ut- och ombyggnaden av Europaväg 20 skall ges en hög prioritet och tidigareläggas för start år 2003.

Allmänt

I en alltmer global miljö är en väl fungerande och långsiktigt hållbar infrastruktur en förutsättning för det svenska näringslivets fortsatta internationella konkurrenskraft. Goda transportmöjligheter är av särskild betydelse för Sverige, då vi både har stora avstånd internt samt ett perifert läge till övriga Europa. Planeringen, utbyggnaden och anpassningen av infrastrukturen bör p.g.a. detta främst ske utifrån en flödesstrategi där tyngdvikten ligger på att utveckla de för nationen mest betydelsefulla transportstråken.

Det finns i alla länder vägar som är av större nationell betydelse än andra, så även i Sverige. Enligt SIKA:s, Statens Institut för Kommunikationsanalys, rapport ”Stråkanalyser för godstransporter” finns det fyra svenska vägar som sett till nationens godsflöden är av extra stor betydelse inför framtiden och bör således alla bli anpassade efter rådande omständigheter och behov. E 20 är en av dessa.

Enligt Vägverkets senaste rapport ”Planeringsinriktning för nationell plan för vägtransport system 2004–2015”, bedöms lastbilstransporterna öka mest i Västsverige under de närmaste tio åren. I riket tredubblades godstrafiken med lastbil mellan 1970 och 1998. Under samma period minskade järnvägstransporterna med dryga 15 %. Fram till 2010 beräknar Vägverket att lastbilstrafiken kommer att öka med 37 % och den vanliga biltrafiken med 20 % i riket, men då betydligt mer i Västsverige.

Olycksstatistik

E 20 tillhör de mest olycksdrabbade Europavägarna i hela Sverige. Mellan Floda och Örebro länsgräns inträffade under åren 1994–1998 totalt 923 olyckor, vilket motsvarar fem olyckor per km. En motorvägs- eller fyrfältsstandard skulle, enligt Vägverket, reducera antalet dödade och skadade med 350 personer på fem år. Denna allvarliga olycksbild beror främst på ett stort inslag av tung trafik och långsamgående fordon kombinerat med många plankorsningar och väganslutningar. Dessutom påverkas olycksstatistiken självklart av vägens dåliga profil med många svackor.

Miljö

Även ur ett miljöperspektiv medför en ombyggnad positiva följder. Ett icke kuperat landskap bidrar till jämnare trafik. Ny sträckning medför en kortare väg. Jämnare hastighet, utan upprepade inbromsningar och accelerationer, på en motor- eller fyrfältsväg innebär mindre avgasutsläpp. Dessutom transporteras mycket farligt gods på E 20, vilket borde tala för en snabb utbyggnad.

Tillväxt

E 20 är, bland annat enligt Vägverket, Sveriges viktigaste vägförbindelse för godstransporter mellan västkusten och Bergslagen/Mälardalen/Stockholms­området. Dessutom fungerar E 20 som förbindelseled för transittrafik mellan Finland och Danmark och vidare till europeiska kontinenten samt till Nordens enda transoceana hamn – Göteborgs hamn. Göteborgs hamn står för närmare 20 % av Sveriges totalt hanterade godsflöde över hamn.

Näringslivet är mycket beroende av E 20 för sin utveckling och konkurrenskraft där bland annat trafiksäkra pålitliga transporter har stor betydelse. Volvo som exempelvis har verksamhet i ett stort antal orter längs E 20 har bland andra uttryckt ett stort intresse för en snabb utbyggnad av E 20. Företaget sysselsätter sammanlagt 30 000 personer i dessa fabriker. Med deras egen sysselsättningsgenerator om fem ger detta 150 000 personer som är beroende av att Volvos verksamheter finns kvar och inte flyttar till platser där t.ex. kraven på infrastrukturen tillgodoses. Volvos transporter på E 20 uppgår f.ö. till 476 000 ton/år. Enbart motorfabriken i Skövde alstrar 200 transporter per dag. Kring E 20 finns många andra exempel på företag som är stora nyttjare såsom exempelvis, Electrolux, Asko Cylinda, Dafgårds, Arla, Kinnarps, Autoliv m.fl.

Tunga utredningar och fakta

Stockholm den 18 oktober 2002

Holger Gustafsson (kd)

Birgitta Carlsson (c)