Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om sänkt generell åldersgräns för traktorkort.
Att framföra traktor med 30 km/tim som toppfart är inte att anse som trafikfarligt utan närmare sett inlärande av teori och ett tekniskt kunnande för att kunna framföra motorfordon på allmän väg.
I glesare bygder av Sverige är traktorn ett arbetsredskap och ett transportmedel för hela familjen. Tidigt konfronteras barnen i familjen med traktorn och lär sig att hantera traktorn tillsammans med föräldrarna på åkern, i skogen och efter vägen.
Den s.k. A-traktorn (en ombyggd personbil) har därför också blivit ett viktigt fordon som skapar engagemang bland ungdomen. Detta för att lära sig det ganska komplicerade ombyggnadsarbetet. Detta arbete skapar fritidssysselsättning och kontakt över generationsgränserna. Ofta har dessa familjer tillgång till en maskinverkstad där ombyggnationen kan äga rum.
Föräldrar och deras ungdomar (egna och kompisar) samlas för att lära sig skruva och svetsa. Nyttig lärdom för hela livet. Här skapas bra och billig fritidssysselsättning på många orter i Sverige.
Ett problem är att åldersgränsen för körkort för traktor idag är 16 år. Denna gräns bör sänkas generellt till 15 år. Anledningen är att teoriundervisningen då kan påbörjas i klass 8 under skolans fria aktivitetstimmar och ett eventuellt byggande av en A-traktor kan komplettera teknikämnet. Teorin bakom tekniken skulle alltså kunna läras ut i högstadiets årskurs 8 och 9. Själva körkortet kunde då tas under det nionde skolåret och då med god kunskap i teori.
Enligt min mening skulle detta innebära en bra förberedelse för många inför den dag då de som 16-åringar får börja övningskörningen för bilkörkortet. Enligt min mening vore detta ett bra led i arbetet för en förbättrad trafiksäkerhet och skulle underlätta för utbildning i trafikkunskap i skolsystemet.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Runar Patriksson (fp) |