Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om en permanent lagstiftning om villkorlig körkortsåterkallelse med krav på användande av alkolås.
Riksdagen begär att regeringen utreder ett obligatoriskt villkor för körkortshavare som återfår körkortet efter rattfylleribrott att under en övergångsperiod inte köra andra körkortspliktiga fordon än sådana som är utrustade med alkolås.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall verka för en förändring av rådets direktiv 91/439/EEG i syfte att möjliggöra godkänt alkolås som villkor för viss behörighet.
I propositionen föreslås en utvidgning av försöksverksamheten med alkolås till att gälla hela landet och för fler fordonstyper. Utvidgningen är angelägen, men regeringens kamp mot rattfylleriet går för långsamt. Det är enligt Kristdemokraterna för sent att vänta till 2009 med att utvärdera alkolåsens effekt och till dess driva den lyckade verksamheten under provisoriska former. Som ett steg på vägen mot alkolås i alla nya bilar bör verksamheten med villkorlig körkortsåterkallelse och alkolås nu permanentas. Därutöver bör för alla rattfylleridömda uppställas ett krav att körkortet endast återfås med villkoret att körkortsinnehavaren under en övergångsperiod inte kör andra körkortspliktiga fordon än sådana som är utrustade med alkolås. Förutsättningarna för ett sådant obligatorium behöver snarast utredas.
Trafiksäkerhetsarbetet befinner sig långt ifrån nollvisionens mål. En betydande anledning är att omkring 15 000 personer varje dag kör rattfulla på våra vägar. Drygt var femte dödsolycka i trafiken är förknippad med alkohol eller andra droger. Omkring 6 000 svenska bilförare förlorar varje år sitt körkort på grund av rattfylleri. Det behövs mer kraftfulla och långtgående verktyg för att komma till rätta med rattfylleribrotten.
Vägverket har påtalat ett antal brister i den nuvarande utformningen av försöksverksamheten med alkolås. Den begränsade omfattningen hindrar uppbyggnaden av en effektiv infrastruktur, exempelvis service och kontroll av alkolåsutrustning. Det finns därmed stora vinster i att permanenta alkolåsprogrammet, inte minst för att sända signaler till fordonsindustrin, försäkringsbranschen, transportföretag och trafikanter att detta är något mer än ett tillfälligt experiment.
Som Motormännens Riksförbund, Sveriges Försäkringsförbund och Motorförarnas helnykterhetsförbund framhävt i sina remissvar, är en förlängd försöksperiod inte rätt väg att gå.
Regeringen hänvisar till de begränsade erfarenheterna från försöksverksamheten när det i propositionen ändå föreslås att denna ska förlängas. Till de närmast entydigt positiva erfarenheterna från försöksverksamheten ska dock läggas bland annat Vägverkets demonstrationsprojekt med alkolås, där under tre år närmare trehundra fordon i tre företag utrustats med alkolås. Försöket har enligt Vägverkets generaldirektör givit många värdefulla erfarenheter och gjort att fler och fler företag följt efter och installerat alkolås i sina fordon. Totalt finns i landet närmare 2 000 fordon som är utrustade med alkolås.
Ytterligare led i denna utveckling är att krav på alkolås ställs i offentliga upphandlingar och på övrig yrkestrafik. En större marknad kommer att verka prispressande och bereda vägen för alkolås i alla nya bilar.
Kristdemokraterna föreslår därför att regeringen skyndsamt ska återkomma till riksdagen med förslag om en permanent lagstiftning om villkorlig körkortsåterkallelse med krav på användande av alkolås.
Ett för Kristdemokraterna naturligt steg på vägen mot att alkolås används vid alla fordonstransporter, är att krav ställs på de personer som blivit av med sitt körkort på grund av rattfylleri att använda alkolås under en övergångstid efter det att körkortet återfåtts. Detta krav ska inte uppfattas som ett straff ovanpå böter och fängelse, utan som ett stöd för att minska risken för återfall i rattfylleri. Det är ett verktyg för att normalisera såväl nykter bilkörning som kontrollen av denna nykterhet.
Detta obligatoriska villkor behöver inte ha samma utformning som den nuvarande försöksverksamheten med regelbundna läkarbesök och kalibreringar av alkolåset. Ett obligatoriskt system måste vara mer flexibelt för att inrymma alla typer av körkortsinnehavare oavsett eget innehav av bil och frekvensen hos bilkörningen. Obligatoriet bör också utformas så att ekonomiska resurser inte blir avgörande för möjligheten att återfå körkortet. Formerna för obligatorisk alkolåsanvändning efter rattfylleri liksom den förändrade lagstiftning som behövs, bland annat i körkortslagen, behöver närmare utredas.
Kristdemokraterna föreslår därför att regeringen ges i uppdrag att skyndsamt utreda ett obligatoriskt villkor för körkortshavare som återfår körkort efter återkallelse till följd av rattfylleribrott att under en övergångsperiod inte köra andra körkortspliktiga fordon än sådana som är utrustade med alkolås.
I propositionen påtalas problemen med att körkort under försöksverksamheten med alkolås enbart gäller i Sverige, trots att körkorten annars är harmoniserade inom EU. Rådets direktiv 91/439/EEG medger inte att godkänt alkolås anges på körkortet som ett behörighetsvillkor, likt glasögon, utan bara som en nationell kod som inte kan tolkas utomlands. Det är inte en idealisk lösning att de personer som endast får köra alkolåsutrustade fordon genom ett särskilt avtal förbinder sig att köra enbart i Sverige. För att underlätta ett utökat användande av alkolås behöver också själva körkorten ges en internationell giltighet.
Det är därför enligt Kristdemokraterna mycket angeläget att regeringen kraftfullt verkar inom EU för att genom en förändring av körkortsdirektivet möjliggöra godkänt alkolås som villkor för viss behörighet.
En rad andra åtgärder vid sidan av en mer utbredd användning av alkolås behövs för att minska rattonykterheten.
Trafikoffren bör ges större uppmärksamhet, inte bara för deras egen skull, utan också i preventivt syfte. Den amerikanska metoden VIP (Victim Impact Panel) bör införas i Sverige, genom att rattfyllerister döms till möten med människor som drabbats av olyckor till följd av rattfylleribrott. Möten med trafikoffer bör också utnyttjas i gymnasiet och på körskolor. Alkoholundervisning behöver enligt Kristdemokraterna göras till ett obligatoriskt inslag i körkortsutbildningen.
Stockholm den 27 mars 2003 |
|
Mikael Oscarsson (kd) |
|
Johnny Gylling (kd) |
Göran Hägglund (kd) |
Sven Gunnar Persson (kd) |
Dan Kihlström (kd) |
Björn von der Esch (kd) |
Lars Gustafsson (kd) |