Motion till riksdagen
2002/03:T293
av Jan-Evert Rådhström och Elizabeth Nyström (m)

Konkurrensutsättning av fordonskontrollen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en konkurrensutsatt fordonskontroll.

Motivering

I den regionalpolitiska propositionen nämndes särskilt vikten av ”en god tillgänglighet till grundläggande service i alla delar av landet”. Till detta måste med all säkerhet räknas tillgängligheten till kontrollbesiktning av fordon.

Konkurrensverket har tidigare granskat Svensk Bilprovning AB:s monopol. Resultatet av denna granskning innebar att de i sitt yttrande framhöll att en konkurrensutsättning av Svensk Bilprovning skulle öka tillgängligheten till kontrollbesiktning i glesbygd. Bland annat med detta argument föreslog Konkurrensverket att det nuvarande monopolet på fordonskontroll skulle avvecklas.

Andra länder inom Europa har avreglerat denna marknad. Där sker kontrollbesiktningen normalt i konkurrens mellan parallellt verksamma företag. I något fall förekommer det att ett företag har monopol efter upphandling i konkurrens. Genom att under betryggande ackrediteringskontroll tillåta kontrollbesiktning hos välutrustade bilverkstäder skulle stora fördelar kunna uppnås. Tätheten och tillgängligheten till kontrollställen skulle kunna ökas väsentligt. De kortare avstånden skulle ge stora vinster i mindre tidsåtgång och mindre produktionsbortfall samt minskad belastning på miljön. Konkurrensen skulle sannolikt också leda till mera kundanpassade lösningar på de orter där i dag köerna är som längst. Ägare av såväl privata bilar som yrkesfordon skulle få fördelar av en avreglerad och konkurrensutsatt marknad för all fordonskontroll. Därutöver skulle det inverka positivt på miljön och säkerheten.

En ytterligare viktig aspekt på en avreglering är att den stora kunskap som Svensk Bilprovning besitter skulle kunna vara med och konkurrera på den internationella marknaden. Detta är i dag ogörligt eftersom man inte kan ha ett nationellt monopol där man inte släpper in andra aktörer och samtidigt försöka att agera på andra länders konkurrensutsatta marknad.

Stockholm den 20 oktober 2002

Jan-Evert Rådhström (m)

Elizabeth Nyström (m)