Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om riksväg 50 genom Motala.
Riksväg 50, den s.k. Bergslagsdiagonalen, är en nationell stamväg genom de inre delarna av norra Götaland och Svealand från E 4 i Jönköping till E 4 i Söderhamn. Bergslagsdiagonalen har kommit att bli ett godstransportstråk av stor betydelse med ökande mängd tung trafik, trots att vissa delsträckor fortfarande har mycket låg standard med både säkerhets- och framkomlighetsproblem. Passagen genom Motala är ett trettioårigt provisorium, som med dagens trafiksituation ger förödande konsekvenser, inte minst från miljösynpunkt.
Riksväg 50 går rakt igenom stadens centrala delar och sammanfaller med det lokala gatunätet; nio trafikljus och två broar över Göta kanal och Motala ström passeras på en sträcka av nära 6 km. Med trafikmängder runt 20 000 fordon/dygn, varav mer än 2 000 är tunga fordon – ofta med farligt gods, utgör det en betydande belastning av lokalsamhället. Trafiksituationen på nuvarande genomfart förvärras kontinuerligt genom den kraftiga ökning av godstrafik med lastbil som skett de senaste åren. Större delen av sträckan går också genom bostadsområden där speciellt den tunga trafiken utgör ett växande problem. Trafiksäkerheten måste förbättras och miljöstörningen minskas.
Regeringen beslutade den 11 juni 1998 att genomfarten i Motala skulle ingå i den nationella väghållningsplanen för perioden 1998–2007. Man angav särskilt att detta var befogat eftersom det innebär stora miljöfördelar för de närboende och för genomfartstrafiken.
Alltsedan regeringsbeslutet 1998 har på Vägverkets initiativ en gemensam planeringsprocess bedrivits med inriktning på byggstart år 2004. Datumet var först satt till år 2003 men framskjutet ett år med hänsyn till miljöbalkens krav på utökat samråd m.m. En överenskommelse träffades mellan Vägverket och Motala kommun som innebär att kommunen upprättar detaljplaner för hela den del av riksväg 50-sträckningen som berörs av ombyggnaden, en sträcka på närmare 6 km. Skälet var dels att få en så tydlig planeringsprocess som möjligt gentemot berörda sakägare och kommunmedborgare, dels att underlätta Vägverkets hantering av arbetsplanen. Ett antal gemensamma informations- och samrådsmöten har hållits med sakägare och allmänhet under processen, som nu är långt framskriden och alltmer formaliserad. Enskilda fastighetsägare och näringsidkare som länge levt i ovisshet om framtiden har äntligen – oavsett om de drabbas negativt eller sett fram mot vägomläggningen – kunnat få besked om vilka fysiska förändringar som skall genomföras. Även en bred allmänhet har med förväntan följt planprocessen. Motalaborna har väntat i decennier på denna vägomläggning, som sedan 1990-talets början även av Vägverket betraktats som en ytterst angelägen miljö- och samhällsutvecklingsfråga.
Det har nu underhand framkommit att Vägverkets fortsatta interna planeringsprocess pekar på att inga investeringar görs på det nationella vägnätet i Östgötaregionen till 2007. Det är oacceptabelt att den i regeringsbeslutet prioriterade omläggningen av riksväg 50 genom Motala lyfts bort i Vägverkets förslag.
En senarelagd byggstart och ett avbrott i Vägverkets planering skulle få mycket stora konsekvenser för Motala kommun. Planeringsprocessen är genomförandeinriktad och måste fullföljas med garanterad byggstart inom snar tid efter det att planerna vunnit laga kraft.
Motala ingår enligt en studie som genomförts av Nutek bland landets 50 mest sårbara kommuner när det gäller pågående omstrukturering inom industrin. Detta konkretiserades när verksamheten vid Sanmina-SCI lades ned i våras och 620 personer ställdes utan arbete. Kommunen har tillsammans med länsstyrelsen analyserat vilka insatser som krävs för att Motala skall kunna utvecklas till ett robust samhälle. En förbättrad infrastruktur står högt på listan. Behovet av insatser som kräver statligt stöd har tillkännagjorts hos Näringsdepartementet.
Mot ovanstående bakgrund vill vi understryka behovet av att den planerade omläggningen av riksväg 50 genom Motala genomförs snarast möjligt.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Sonia Karlsson (s) |
Berndt Sköldestig (s) |