Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att Banverket uppmanas att i sin banhållningsplan ta med utbyggnad av Europabanan/Götalandsbanan.
Av miljöskäl är det enkelt att se spårbunden trafik som det effektivaste transportmedlet. Men självklart har såväl lastbilen som flyget sina speciella funktioner som är svåra att konkurrera bort med spårbunden trafik. Det skall dock inte förringas att spårbunden trafik är energieffektiv och trafiksäker. Dessutom kan den bli väldigt snabb med modern teknik.
Nuvarande stambana från Stockholm till Malmö och vidare över bron till Köpenhamn är ganska bra. Men om man skall höja effektiviteten måste linjen mellan Stockholm och ut från Sverige till europeiska kontinenten läggas i linje med storstäderna i södra Sverige. Dagens trafik på befintlig järnväg belastas av såväl persontrafik som tung godstrafik. Det innebär stora trafikförseningar och därmed missnöjda passagerare och transportköpare. Om Sverige skall kunna konkurrera med övriga Europas snabbtåg krävs ett nytt system av snabbtåg.
Det råder ingen tvekan om behovet av en höghastighetsjärnväg från Stockholm och söderöver. Vi skulle minska vårt avståndshandikapp genom en snabbjärnväg till kontinenten. Genom att bygga en höghastighetssträcka skulle befintlig järnväg klara av betydande godstransporter utan att vara till hinder för persontrafiken. Dessutom skulle regionala tåglinjer få större plats på denna sträcka som idag i första hand trafikeras av X2000 som snabbtåg. Banverket bör få i uppdrag av regeringen att i sin banhållningsplan eller i annan ordning ta med utbyggnad av Europabanan/Götalandsbanan så att en överflyttning av såväl gods- som persontrafik kan ske i ännu höre grad på järnväg.
Hela Sverige skulle vinna på en dylik satsning. Det är inte endast kommunerna i södra Sverige som kommer att åtnjuta fördelar av snabbtåg. Det kommer att bli enklare att resa med tåg från mellersta Sverige. Regionerna som ligger i närheten av en snabbjärnväg har i andra länder gynnats av inflyttning och satsningar från näringslivet. Detta visar att en satsning på höghastighetståg i södra Sverige kommer att vara en vinst för hela Sverige. Kortare restider är en effektiv satsning. Många företag har sina huvudkontor i Stockholm och Köpenhamn. I framtiden kan man tänka sig att huvudstädernas tillväxt blir så pass omfattande att mark för nyetablering kommer att saknas. Det måste blir enklare och snabbare att nå regioner mellan storstäderna. För den sakens skull är det av stort värde att man utreder och analyserar värdet och nyttan med höghastighetsjärnvägen.
Viktigast av allt är den politiska viljan och visionen. Många talar om och vill visa på och lyfta fram Sverige som en nation att räkna med inom högteknologin. Men var finns handlingskraften att tydligt visa att Sverige är ett land som skall finnas kvar på den europeiska marknaden i ett framtida starkt Europa?
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Kenneth Lantz (kd) |