Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta sommartiden vara kvar hela året.
Vi har under många år vridit fram klockan en timma på våren i slutet av mars och vridit tillbaka den i slutet av oktober.
De som jobbar natt när det går från vintertid till sommartid är alltid glada för att få jobba en timma mindre den natten. Glädjen är inte lika stor på hösten när klockan skall vridas tillbaka och man då får jobba en timma extra.
Mycket tid går åt att ställa om alla klockor, inte minst i offentliga lokaler, både vår och höst. På våren är det många människor som kommer en timma för sent på grund av att de missat övergången till sommartid. Och på hösten händer det i stället att många kommer en timma för tidigt därför att de missat att vrida fram klockan.
Det är också vetenskapligt bevisat att minskad ljustillgång ökar antalet depressioner i samhället. Därför upplevs det inte som särskilt positivt att ställa tillbaka klockan på hösten då detta innebär att eftermiddagarna blir mörka tidigare. Även om det blir ljust en timma tidigare på morgonen så är det oftast mörkt när man går till jobbet och mörkt när man kommer hem ifrån jobbet eller skolan.
Därför tror vi att införande av sommartid året om skulle ha en gynnsam effekt på folkhälsan eftersom fler kan tillgodogöra sig den extra ljusa timmen på eftermiddagen än på morgonen. Förhoppningsvis skulle detta också bidra till att människor vistades mera ute, vilket även det är ett steg mot ökat välbefinnande.
Stockholm den 11 oktober 2002 |
|
Birgitta Carlsson (c) |
Annika Qarlsson (c) |