Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skattefinansierade lok och vagnar skall överföras till ett särskilt materielbolag.
Den tunga trafiken på landsväg tenderar att öka från år till år. Detta trots att det från riksdagen finns ett uttalat mål att mer av godstrafiken skall föras över till järnväg. Det som brister är att järnvägstransporterna saknar nödvändig flexibilitet och effektivitet. Ansträngningarna från de statliga bolagen att få till stånd en fungerande kombitrafik har exempelvis gett ett tämligen klent resultat.
En fungerande konkurrens på spåret skulle troligen kunna tvinga fram en mycket mer lockande godstrafik. Konkurrensvillkoren är emellertid inte likvärdiga mellan de privata aktörerna och de statliga godstransportföretagen, Green Cargo och TGOJ,
Det finns ingen möjlighet för de små privata godstrafikföretagen att hålla sig med ett tillräckligt antal egna lok. De eftertraktade elloken ägs nästan uteslutande av de statsägda bolagen Green Cargo och TGOJ. När de privata bolagen vill hyra ett ellok tenderar hyreskostnaden att bli oskäligt hög.
När teletrafiken avreglerades fick konkurrenterna till Telia tillgång till kommunikationsnätet, vilket ledde till en fungerande konkurrens mellan många aktörer. En motsvarande lösning för en avreglerad tågtrafik skulle vara att de skattefinansierade loken och vagnarna, som finns i de statliga transportföretagen, förs över till ett materielbolag. Detta bolag kan sedan hyra ut lok och vagnar till de olika aktörerna på järnvägsmarknaden.
Stockholm den 8 oktober 2002 |
|
Ulla Löfgren (m) |
Elizabeth Nyström (m) |