Motion till riksdagen
2002/03:So517
av Anders Bengtsson m.fl. (s)

Alkoholpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förebyggande insatser för att skapa ett bättre förhållningssätt till alkohol.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka stödet till tull och polis för att stävja smuggling och vidareförsäljning av alkohol.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en diskussion om alkoholskattens nivå bör komma till stånd.1

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en nationell samling på alkoholområdet för att åstadkomma en långsiktig och ansvarsfull alkoholpolitik.

1Yrkandena 2 och 3 hänvisade till SkU.

Motivering

Den ökade införseln, konsumtionen och tillgängligheten till alkohol är mycket oroande. Snart förvärras situationen – årsskiftet 2002/2003 får varje privatperson enligt ett bindande EU-direktiv ta in 5 liter sprit vid resa från EU-land och år 2004 får man ta in hela 10 liter.

Oregistrerad alkohol, dvs. alkohol som är smugglad, hemtillverkad och privatinförd, blir allt vanligare. Undersökningar visar att ungefär hälften av spriten som konsumeras är oregistrerad, vilket med all sannolikhet kommer att öka år 2004. Tullbeslagen stiger – under januari–april 2002 beslagtogs 200 000 liter ren sprit, att jämföra med cirka 84 000 liter samma period föregående år. Enligt SoRAD (Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet) infördes under första halvåret 6,7 miljoner liter 40-procentig sprit till Sverige med stöd av privatinförsellagen. Skatt och moms på den mängden skulle ha utgjort 1,8 miljarder kronor. Under samma period sålde Systembolaget 10,7 miljoner liter sprit, dvs. privatinförseln står för cirka 2/3 av den totala spritkonsumtionen – därtill kommer givetvis smuggling och hembränning.

Smuggelspriten är ofta är av dålig kvalitet och i vissa fall direkt hälsovådlig. Varaktiga alkoholskador riskerar att tränga allt längre ner i åldersgrupperna samtidigt som våldsbrotten i samband med alkoholkonsumtion tenderar att öka. Det är ungdomar och de mindre köpstarka grupperna som drabbas mest av de alltfler illegala leverantörerna, bara i nordvästra Skåne finns det enligt polisen minst 500 adresser som säljer sprit i princip dygnet runt. Svartsprit är dessutom ofta en inkörsport till tyngre missbruk. Dagligen kan vi läsa om problemen. ”Systemet går under”, ”Smuggelspriten skördar nya dödsoffer”, ”Smugglade in 400 ton sprit i lastbilar” är exempel på rubriker i svenska dagstidningar.

Ett problem som förvärrats är vidareförsäljningen av den legalt införda alkoholen. De höga införselkvoterna gör att människor får ta in mer alkohol än den normala årskonsumtionen. Detta uppmuntrar, genom de stora prisskillnaderna, till en okontrollerad vidareförsäljning till exempelvis grannar, kollegor och minderåriga. Den legalt införda spriten blir illegal och tillgängligheten ökar.

En kartläggning genomförd av RSV visar att alltfler alkoholprodukter införda av privatpersoner används för kommersiell verksamhet. Idag finns det personer som organiserat reser sträckan Helsingborg–Helsingör 10–15 gånger per dag för att hämta hem sprit. Spritförsäljningen har under senare år sjunkit markant i landets södra delar, men även längre norrut kan effekter konstateras.

Förutom vissa omprioriteringar av verksamheten behöver tull och polis stärkt stöd för att stoppa den illegala alkoholen. Dessutom krävs lagändringar för att lättare kunna begränsa den illegala införseln av alkohol. En samordning av regelverket måste komma till stånd.

Fler förebyggande insatser måste sättas in. Skolan måste i tidigt skede informera för att skapa goda attityder och ett sunt förhållningssätt till alkohol. Ökad närvaro av vuxna på kvällar och nätter, exempelvis vid festivaler, är en viktig komponent liksom att ungdomar måste få fler alkoholfria miljöer att tillgå. Informationssatsningar riktade till alla hushåll är också en viktig del. Alkoholkommitténs informationskampanj och den nationella planen mot narkotika är i dessa sammanhang insatser som måste utvecklas.

En mängd åtgärder kan komma att bli nödvändiga för att försvara den svenska alkoholpolitiken. Det finns inget självändamål med sänkta alkoholskatter. Det enda skälet är att stävja den okontrollerade alkoholen som genererar missbruk. Det måste bli mindre lönsamt att sälja svartsprit. Syftet är att hämta hem gränshandeln och försvara den svenska modellen med kontrollerbar alkoholkonsumtion och distribution via Systembolaget. Det finns inga enskilda åtgärder som löser problemet, istället behövs en kombination av insatser. Problem finns inte bara vid landets gränser, utan i hela Sverige. Systembolaget är hotat och den illegala alkoholen sprider sig över landet.

Sverige har en relativt hög spritskatt, 200 kronor per liter. Motsvarande skatt i Danmark är cirka 130 kronor. Den tyska skatten uppgår till knappt 50 kronor. Nästa år kommer Danmark att sänka sin alkoholskatt, vilket kommer att få direkta konsekvenser för Sverige. Skattehöjningar har traditionellt varit det vedertagna sättet att minska konsumtionen av sprit och det har också varit ett relativt effektivt instrument, så länge det inte funnits andra marknadsalternativ. Att den ökande illegala handeln med spritdrycker har ett klart samband med den höga svenska alkoholskatten kan bland annat utläsas av en rapport från Riksskatteverket.

Framtidscenariot är mot denna bakgrund oroväckande. Finansdepartementet räknar med ett kraftigt bortfall, enligt budgetpropositionen kommer intäkterna från Systembolaget att minska med 1,2 miljarder mellan 2002 och 2004. Det skulle innebära att alkoholmonopolet bara kommer att stå för ungefär en fjärdedel av spritförsäljningen. Sveriges viktigaste alkoholpolitiska instrument – Systembolaget – håller på att förlora sin roll.

För att komma åt problemen behövs en nationell samling – exempel på det kan vara en konferens för att konkretisera nödvändiga åtgärder för att möta verkligheten. Målet måste vara en alkoholpolitik med ansvar och återhållsamhet trots beteende- och omvärldsförändringar.

Åtgärder måste till för att möta verkligheten, helheten och långsiktigheten. Det viktigaste är att nå det gemensamma målet – att slå vakt om Systembolaget, folkhälsan och den ansvarsfulla alkoholpolitiken.

Mot ovanstående bakgrund föreslår vi följande:

Stockholm den 18 oktober 2002

Anders Bengtsson (s)

Anders Karlsson (s)

Hillevi Larsson (s)