Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lag så att inkomster från ungdomars sommararbete, barnbidrag, barnpension och förmögenhet ställd under förmyndare inte påverkar familjers socialbidrag.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lag så att sommarjobb inte blir beskattat på grund av barnpension.1
1Yrkande 2 hänvisat till SkU.
I FN.s barnkonvention artikel 2 stadgas att alla barn har rätt till samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Runt om i Sverige har det under de senaste åren pågått en kampanj med Rädda Barnen i spetsen angående information om och implementering av barnkonventionen i kommunernas verksamhet.
Miljöpartiet uppmanar kommunerna att utifrån FN:s barnkonvention göra bedömningar av vad som är skälig levnadsnivå ur ett barnperspektiv och låta ungdomar i bidragsfamiljer behålla sina tillfälliga arbetsinkomster.
De förändringar som vi föreslår bör ske under denna mandatperiod.
Omkring en tredjedel av ungdomarna i åldern 13–17 år har i dag egna förvärvsinkomster. För de flesta ger extraknäcket eller sommarjobbet en möjlighet till en extra slant – att använda till egen nytta och nöje, till exempel nya kläder eller en efterlängtad tågluff.
Men många unga som sommarjobbar får ingen nytta av sin inkomst. Om de lyckas få ett sommarjobb eller extraarbete är det långt ifrån självklart att de själva kan bestämma om hur de ska använda sin inkomst. Det gäller framför allt de drygt 42 000 ungdomar i familjer med socialbidrag. När de skaffar sig extrainkomster kan socialbidraget sänkas för föräldrarna.
Har dessa ungdomar oturen att bo i fel kommun sänks socialbidraget för deras föräldrar på grund av barnets extraförtjänst. Samhället lägger alltså beslag på inkomsten, så att den inte kan bidra till att förbättra vare sig den egna ekonomin eller familjens ekonomi. Stina sommarjobbar och tjänar 11 200 kr. Socialkontoret tar mer än hälften, eftersom Stinas mamma har socialbidrag. Stinas kompis får behålla hela sin lön, eftersom hennes föräldrar inte har socialbidrag. Ungefär hälften av Sveriges kommuner sänker familjens socialbidrag om barnen får betalt för sommarjobb.
Regeringen har tydligt sagt att det är upp till varje kommun att bestämma hur den skall göra. Därför borde det inte gå att motionera om denna fråga. Men eftersom vi har lagar om mänskliga rättigheter och vi har barnkonventionen som ska inarbetas såväl i kommunernas verksamhet som i riksdag och regering, borde det vara på sin plats att regeringen uppmanade kommunerna att inte diskriminera på detta vis.
Detta är en även en nationell fråga, inte bara kommunal. Vika signaler ger vi till barnen om att det inte lönar sig att arbeta? Systemet bidrar också till att öka klyftorna mellan ungdomar i det svenska samhället och att vissa barn har ett försörjningsansvar för sina föräldrar till skillnad från andra.
Ungdomarna i bidragsfamiljer lever i en redan utsatt situation och diskrimineras ofta som en följd av familjens begränsade resurser. Den diskriminerande effekten blir dubbel för de sommarjobbande ungdomar som bor i en kommun där lagstiftningen tolkas mindre generöst. Detta är en diskriminering som måste motverkas.
När regeringen i samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i omgångar höjde barnbidraget visade det sig att de barn som kanske behöver barnbidraget bäst inte fick del av höjningen i och med att socialbidraget då sänktes med motsvarande summa. Detta förfarande är snudd på cynism. Barnbidraget höjs för att barnfamiljerna – den grupp som fått det sämre under 1990-talet – ska få bättre ekonomi men då att utesluta de familjer som lever under väldigt knappa förhållanden är inte tillfredsställande.
Andra grupper av barn som också bör uppmärksammas är de som antingen uppbär barnpension eller som har en förmögenhet som är ställd under förmyndare och därmed låst tills de är vuxna. De pengarna räknas in som barnens och därmed familjens inkomst trots att den inte utbetalas och inte är tillgänglig på många år. Följden av detta blir att underhållsstöd och bostadsbidrag kan minska eller upphöra p g a barnens s k inkomst. Det kan inte vara rätt att barn som fått ärva pengar som de inte har tillgång till förrän de är vuxna under sin uppväxttid ska få sämre ekonomiska villkor.
Barn som har förälder som har dött får pension, olika stor beroende på hur mycket den döde föräldern tjänade. Det blir illa här också. Då beskattas sommarinkomsten ihop med pensionen att det kanske inte blir något kvar.
Även detta orättvisa förhållande borde regeringen ändra.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Kerstin-Maria Stalin (mp) |
|
Mona Jönsson (mp) |
Mikaela Valtersson (mp) |
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |