Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av flexibla lösningar vad gäller familjepolitiken.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs angående arbetstidsförkortning ur ett barnperspektiv.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att överlåta till någon annan än de biologiska föräldrarna eller adoptivföräldrarna att ta ut de s.k. 90 garantidagarna.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av mångfald inom barnomsorgen.3
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen för att föräldrar skall ha rätt till 3 års tjänstledighet för att ta hand om sina barn.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns rätt till båda sina föräldrar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av föräldra- och pappautbildningar.
1Yrkandena 1 och 3 hänvisade till SfU.
2Yrkandena 2 och 5 hänvisade till AU.
3Yrkande 4 hänvisat till UbU.
Miljöpartiet anser att vuxna behöver bli mer närvarande i barnens liv. Att sätta barnen i centrum innebär att ge dem mycket tid. I en grön familjepolitik sätts barnen i centrum.
Barns och ungas familjesituation i dag ser helt annorlunda ut än för bara några generationer sedan. Många barn växer upp under många olika familjeförhållanden, med en eller två föräldrar, med föräldrar av samma eller olika kön; en del barn växer upp med andra än sina föräldrar. Livsvillkoren ser alltså helt olika ut och därför måste också lösningarna vara individrelaterade och flexibla med barnets okränkbarhet som övergripande princip.
I ett barnvänligt samhälle är det inte bara de närmaste familjemedlemmarna som räknas. Där finns även tid och plats för fler vuxna som engagerar sig i barnen. För att som vuxen kunna kombinera barn och ett aktivt socialt liv bör även mötesformer, politikens villkor och alla vuxenarrangemang bereda plats för barns närvaro.
En tredjedel av barnen i låg- och mellanstadieåldrarna och nästan hälften av tonåringarna har heltidsarbetande föräldrar. En majoritet av småbarnsföräldrarna, i allmänhet modern, arbetar deltid. Knappt 80 procent av barn i tioårsåldern tycker att de hade lagom tid i sin vardag med mamma och pappa. Bland de barn som saknar tid med föräldrarna gäller det framför allt pappan. Flertalet av Miljöpartiets förslag syftar just till att ge barnen mer tid med sina föräldrar. De olika familjepolitiska reformerna ska ses i ljuset av en av vår tids största och viktigaste välfärdsreformer: en allmän arbetstidsförkortning.
Miljöpartiet anser att det är viktigt att generellt sänka normalarbetstiden – i ett första steg till 35 timmar i veckan men på sikt till 30 timmar. Det är inte bara de riktigt små barnen som har rätt till tid med sina vuxna – den rätten har även alla ungdomar. En generell arbetstidsförkortning ger, till skillnad från t ex längre semester, förutsättningar för mer tid för barnen varje dag.
Miljöpartiet har lyckats genomdriva att tio svenska kommuner har fått möjlighet att införa ett friår, vilket innebär att en förvärvsarbetande kan ta tjänstledigt ett år med ersättning från a-kassan om någon arbetslös övertar jobbet under tiden. Friåret kan användas för studier eller resor, eller för att till exempel skapa utrymme för mer tid med barnen. Vi vill att möjligheten till ett friår ska finnas i landets alla kommuner som en väg att vara hemma mer med sina barn.
Vi ser en utbyggd föräldraförsäkring som mycket viktig. Det ger barn och föräldrar möjlighet att verkligen knyta an till varandra under framför allt den första viktigaste tiden. Därför vill vi utöka föräldrapenningen till 18 månader under denna mandatperiod.
Ur barnets perspektiv är det också mycket angeläget att stimulera fler pappor att ta del av föräldraledigheten. En likarättsprincip bör råda, med möjlighet för föräldrarna att överlåta inbördes, dock måste tre månader behållas av varje förälder, det vill säga tre ”pappa-” respektive ”mammamånader”. Omvårdnadskunnande är inte och ska inte vara könsbundet.
Miljöpartiet anser att föräldraförsäkringen bör förlängas till 18 månader under denna mandatperiod.
Den s.k. garantinivån (den summa man är garanterad att få oavsett tidigare inkomst/sysselsättning) har nu äntligen höjts – tack vare Miljöpartiet – från 60 kr per dag till 120 kr, till 150 kr 2003 och till 180 kr 2004. Miljöpartiet anser även att under denna mandatperiod kan lägstanivån i de s k 90 garantidagarna höjas från dagens 60 kr/dag till 180 kr/dag.
För att skapa en större flexibilitet i systemet kan man öppna upp för möjligheten att någon annan än de biologiska eller adoptivföräldrarna kan ta ut de 90 s k garantidagarna.
Att föräldrar har bra och nära kontakt med skolan är en nödvändighet för att kunna följa barnets utveckling. Nu återinförs, tack vare Miljöpartiet, en kontaktdag per år för barn mellan 6 och 11 år. Vårt mål är två kontaktdagar per barn och år.
Miljöpartiet är för mångfald inom barnomsorgen. Det som passar den ena familjen passar inte den andra. Vi välkomnar därför olika typer av barnomsorg, i såväl kommunal som privat regi, kooperativ eller att själv vara hemma med sina barn.
Föräldrar som vill stanna hemma med sina barn en längre tid än vad föräldraförsäkringen tillåter ska ges möjlighet till det utan att behöva riskera sitt arbete eller att arbetsgivaren vägrar. Vi menar att föräldrar ska ha rätt till 3 års tjänstledighet för att ta hand om sina barn. För att detta inte ska bli kontraproduktivt är det viktigt att lagstiftningen skyddar dem som är föräldralediga eller hemma en längre period med sina barn.
En separation är alltid uppslitande, framför allt för barnen, men ibland nödvändig. Familjerådgivning ska erbjudas alla och väntetiderna måste vara korta. Barn har alltid rätt till båda sina föräldrar och det fortsatta umgänget måste ordnas utifrån barnens behov, inte föräldrarnas. Barns röst måste även i dessa sammanhang stärkas, särskilt om det finns misstankar om misshandel eller andra övergrepp mot barnet själv, syskon eller den andra föräldern.
Att pappor som vill ta ett ansvar för sina barn efter en skilsmässa tillåts som enda grupp att leva under existensminimum är inte acceptabelt. Nuvarande system med underhållsstöd, resebidrag etc. behöver också ses över då det många gånger motverkar sitt syfte och försvårar för båda föräldrarna att ha barnen hos sig. Andra problem som kan uppstå vid en separation och delad vårdnad är resebidrag, bostadsbidrag, skolskjuts.
Ett sätt att förebygga kriser och separationer är att kommunerna eller MVC, BVC eller andra anordnar föräldrautbildningar och framför allt pappautbildningar för att på så sätt bättre förbereda de blivande föräldrarna för barnets ankomst och de förändringar som ett barn innebär.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Peter Eriksson (mp) |
|
Maria Wetterstrand (mp) |
Mona Jönsson (mp) |
Kerstin-Maria Stalin (mp) |
Åsa Domeij (mp) |
Leif Björnlod (mp) |
Barbro Feltzing (mp) |
Gustav Fridolin (mp) |
Helena Hillar Rosenqvist (mp) |
Ulf Holm (mp) |
Mikael Johansson (mp) |
Lotta N Hedström (mp) |
Claes Roxbergh (mp) |
Yvonne Ruwaida (mp) |
Ingegerd Saarinen (mp) |
Mikaela Valtersson (mp) |
Lars Ångström (mp) |